ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
40 успешни години отбеляза Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:30 / 09.02.2018Коментари (0)6372
Кръгла годишнина, 40 години от основаването си, отбеляза днес най-голямата клиника по съдова хирургия в страната - тази на УМБАЛ "Свети Георги", която е най-голямата болница в страната. Празникът се организира с няколко месеца закъснение, защото клиниката е основана през есента на 1977 г., разказа нейният началник доц. д-р Драго Желев.

По време на тържеството той представи историята на клиниката от момента на нейното основаването до наши дни. Началото е поставено от шестима лекари, които към онзи момент са работели в Първа, Втора и Трета хирургии на УМБАЛ "Свети Георги". Трима от основоположниците на клиниката все още работят в нея - самият доц. Желев, проф. д-р Васил Анастасов и доц. д-р Васил Паница. Пред гостите на честването и тримата изтъкнати съдови хирурзи споделиха спомените от ранните години на клиничното звено.

Първият ръководител на основаната първоначално като Клиниката по сърдечно-съдова хирургия е проф. д-р Иван Зънзов. С голям ентусиазъм поглед в бъдещето той мотивира младите лекари и им осигурява специализации в чужбина, с които да бъдат полезни на клиниката и пациентите.

През 1977 г. клиниката започва работа с 40 легла и само една операционна зала. В наши дни операционните са 4, като две от тях са оборудвани със свръхмодерна техника. Годишно през клиниката преминават около 3000 пациенти, извършваните през годината операции също достигат 3000. А общо за 30 години в клиниката са поставени над 10 хил. пейсмейкъра.

Успешната работа на Клиниката по сърдечно-съдова хирургия дава основата за създаване на Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Свети Георги". В името на пациентите съдовите хирурзи работят в ползотворни партньорства с клиничните звена по нефрология, хемодиализа, кардиохирургия, инвазивна кардиология, детска хирургия и мн. др. Част от извършваните операции са уникални не само за България, но и за Европа и света.

Като пример проф. Анастасов даде случай на успешна операция на аневризма на каротидната артерия. Същият метод след време са използвали и лекари в Швейцария, след което позвънили, за да благодарят на колегите си от УМБАЛ "Свети Георги".

В Клиниката по съдова хирургия са извършени и 3 трансплантации при пълно прекъсване на крайниците.

Клиниката разполага с уникална за страната хибридна операционна зала, собствена инвестиция на ръководството на лечебното заведение в размер на почти 1,3 млн. лв. В залата функционира високотехнологично оборудване за рентгенови медицински изображения, инсталирани са модерни осветителни системи, прецизна анестезиологична техника и монитори за наблюдение и контрол на важни жизнени параметри, както и мултифункционална оперативна маса.

Изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги" поздрави екипа на Клиниката по съдова хирургия за усилията и усърдието им да се развиват и да постигат резултати на световно ниво, като същевременно с това неуморно подготвят следващото поколение съдови хирурзи.

"Вие сте отдали живота и времето си на една благородна кауза - спасяването на човешкия живот. Пожелавам ви здраве, просперитет и енергия, за да продължавате да се справяте с предизвикателствата на професията". С тези думи към колектива на Клиниката по съдова хирургия се обърна зам.-областният управител на Пловдивска област Евелина Апостолова, която поднесе поздравителен адрес от името на Областния управител Здравко Димитров.

"Изключителна гордост предизвиква в мен фактът, че ядрото на клиниката се състои от възпитаници на Медицински университет - Пловдив. Успехът ви е резултат от работата на всички през всичките години", каза зам.-ректорът на висшето училище проф. д-р Стефан Сивков. Той представи поздравителния адрес на ректора чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Крепко здраве и устойчивост, за да могат не само да оцеляват, но и да се развиват съдовите хирурзи, пожела проф. д-р Мария Орбецова, зам.-декан на Медицинския факултет на МУ - Пловдив и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Свети Георги". Тя поднесе поздравителния адрес от името на декана проф. д-р Николай Бояджиев.

"Когато 40 години си трупал опит и си спасявал човешки животи, ти се иска да го споделиш. Макар че истинските победи за хирурга са на операционната маса и до леглото на пациента", каза в обръщението си към съдовите хирурзи доц. д-р Заприн Въжев, ръководител на Катедрата по сърдечно-съдова хирургия в МУ - Пловдив и началник на Клиниката по кардиохиргия на УМБАЛ "Свети Георги". "Сърдечно-съдовата хирургия е хирургията на смелите и на бъдещето", подчерта доц. Въжев.

Цветя, подаръци и поздравителни адреси бяха поднесени от Клиниката по детска хирургия и Отделението по образна диагностика на УМБАЛ "Свети Георги" и от д-р Стефка Пейчева. Музикални поздрави поднесоха две млади талантливи певици: шестокласничката Ивиана Бързакова и седмокласничката Диана Димитрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: