ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Plovdiv24.bg представя големия проект за Тютюневия град! Част I - Емблематичната ул. "Иван Вазов"
Автор: Мариана Панчева 08:50 / 18.02.2018Коментари (8)10347
В поредица от публикации Plovdiv24.bg ще представи на своите читатели, a и на всички пловдивчани плановете по проекта за реконструкция и благоустройство територията на Тютюневия град. Те действително са впечатляващи и разкриват желанието на Община Пловдив в най-скоро време зоната да бъде обхваната от пълна промяна.

Тютюневия град се състои от около 30 склада, повечето от които се рушат и пустеят с годините. Той обхваща района между ул. "Иван Вазов", ул. "Авксентий Велешки", бул. "Христо Ботев", Стояна и Централна гара. А най-емблематична в този уникален квартал е точно ул. "Иван Вазов". 

Първоначално улицата носи името "Станционна"(заради това, че свързва центъра на града с Централна гара, която някога в представите на пловдивчани се е намирала много, много далеч). Първата къща по улицата е построена около 1874 година от италиански търговец, в последствие мястото бързо печели огромна популярност. От 1920 година започва да се нарича "Иван Вазов". През 1992 година е обнародвана като паметник на градинско - парковото изкуство, а от следващата година е в режим на опазване на исторически зелени площи в Централната градска част. Прословутото озеленяване е дело на Станчо Станчев, който пък (през 1901 година) става първият българин на длъжност "главен градинар". Всъщност всички са категорични, че улицата дължи униклания  си облик именно на озеленяването, осъществено с един вид - чинари, днес всички те над 100 години. 

И така - големия проект, възложен от Община Пловдив обхваща основно две зони в Тютюневия град, едната от които е точно "Иван Вазов" (от Централна гара до площад "Централен"). 

Кратка информация от Общината за улицата в цифри сочи, че тя е дълга 800 метра и широка 24 метра ширина. Ширината на платното е 12 метра, движението е двупосочна, тротоарите и от двете страни са по 6 метра. И още - бордюрите са гранитни, настилката паважна. Тротоарите са с разнородна форма, шахти, решетки и прочие елементи на инфраструктурата са за подмяна в по-голяма част от зоната...

И тук идва моментът с ремонта - проектът предалага два противоположни варианта. 

Вариант 1 предлага обединяване нивото на улицата с нивото на тротоара, при което уличното платно да се повдигне, настилката му да се пренареди, а тротоарите да се обзаведат с паважна настилка. 

Вариант 2, обаче, запазва съществуващите нива на тротоарите и на пътя, отново предвижда пренареждане паважа на улицата, предвижда и запазване на гранитните бордюри. За тротоарите пък се предлага настилката да се подмени с бетонови вибропресовани плочи с големина и шарка, които да хармонизират с визията на целия ансамбъл от сгради и улицата като цяло. 

Има обаче няколко екстри и любопитни предложения, които са общи и за двата варианта. 

Така например идеята е в бордюрите да бъдат вградени метални плочи или елементи, които да съдържат информация за емблематични сгради по улицата. Има идея в новата настилка по тротоарите да бъдат вградени текстове, фрази и строфи от поета Иван Вазов, с което да се акцентира върху важността и уникалността на улицата. Има и идея в настилката пред НУМТИ "Добрин Петков" да бъдат вградени елементи и характерни шарки, изобразяващи например петолиние и ноти. 

Желанието на Общината е пълна подмяна на осветлението по улицата - новите осветителни стълбове и лампи да бъдат максимално близки по визия на осветители от архивни снимки от началото на 20 век. Като цяло се залага на 9-метрови масивни стълбове с допълнителни лампи на по-ниско ниво за пешеходците. Между стълбовете ще има опънати стоманени въжета, на тях пък допълнително ще може да се монтират още лампи или улична украса. 

И още - предвижда се също около чинарите по продължението на улицата да има пейки, ще се оформят кътове за почивка, съществуващата растителност пък ще се запази максимално, ще се премахва само тази в най-лошо състояние и след това задължително ще се приложи компенсаторно залесяване. 

Като финални щрихи - тротоарите ще се оформят при спазване на всички установени правила и норми с необходимите скосения, ще се изгради и достъпна среда. 

Очаквайте продължението!



Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2018 г.
0
 
 
Хора, не се ли уморихте да разкопавате улиците и да ги оставяте с години недовършени? Май само се търсят поводи за източване на пари от проекти. Започват се нови ремонти, за да се инвестират старите, от които парите отдавна са откраднати!
0
 
 
Ще бъде по-добре ако се направи като пешеходна улица продължение на главната, като ще има пешеходен подлез при ул. Авксентий Велешки . Така целия пешеходен център, площада и бъдещия пешеходен тютюнев град ще бъдат свързани.
+3
 
 
Нямам нищо против който кмет го направи, на него да го нарекат. Както предлага нЕкъв анонимник малко по-долу. Ако следваме същото правило, Славчо Атанасов трябва да бъде наречен Лайняният Славчо или Славчо Тоалетната. Тези с памет повече от 2 секунди и половина знаят защо... :)
Aнонимен
на 18.02.2018 г.
-2
 
 
С цел намаляване на разходите по проекта предлагам да отпадна пренареждането на уличната настилка. Само преди няколко години, малко преди затварянето на опасната отсечка, настилката беше вече пренаредена.
Aнонимен
на 18.02.2018 г.
-2
 
 
Не знам какво ще направят, но ако знаете колко ще откраднат.....
Aнонимен
на 18.02.2018 г.
+3
 
 
Да и сменим името да я наречем на нашия велик градоначалник Иван Тотев
+6
 
 
Ако успеят да направят всичко това, браво ще бъде по-добре от центъра.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: