ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
И земетръсът не вразуми Николай – безнадеждно е
Автор: Любомир Минчев 15:09 / 23.02.2018Коментари (18)21529
© Plovdiv24.bg
Положението наистина е безнадеждно. А въпросът е изключително важен - дали си имаме работа с малоумен владика, както навремето твърдеше психологът Еленко Ангелов, или Църквата не заслужава повече уважение, колкото се полага на една погребална агенция. Изглежда и това сравнение е неуместно, тъй като погребалните агенции днес имат по-висок рейтинг от Църквата ни.

Владиката Николай бърка - няма колективен грях, каза неговият преподавател по богословие Иван Желев, след изцепките на неговия ученик за връзката между трагедията с българи в Охридското езеро и концерта на Мадона в София. Няма логическа връзка, камо ли богословска, коментира тогава Иван Желев.

Възможно ли е владиката да не знае, че няма право да говори от името на Господ и да тълкува намеренията му. Безотговорно изказване на митрополит, каза още Иван Желев и допълни, че подготовката на нашите митрополити е слаба.

Този факт вече обяснява защо Николай го привлича така силно Инквизицията, или измисленият от него православен съд, който с удоволствие ще ни прати на кладата.

Бог не отмъщава и не наказва! Това беше репликата на седмицата, в която българи се удавиха в Охридското езеро, и която не произнесе единствено митрополит Николай.

Той и днес не е склонен да я произнесе, а да ни плаши с Бог.

Николай използва земетресението в Пловдив, за да каже че:"градът се раздвижи заради греховете, заради беззаконието, заради лъжата, заради гордостта." Така бяхме наказани и заради концерта на Мадона.

Подобно на Свети Йоан Златоуст владиката произнесе благодатно слово, за да успокои населението на Пловдив.Свети Йоан, като архиепископ на Константинопол, направил така след земетресението в града през 403 година.

Този път заплахата с Бог дойди по-завоалирано, но със същата сила. В литургията си Николай каза, че Бог е промислил да изживеем тежко изпитание - силен земен трус, който е изпълнил сърцата ни със страх.

 "Бог допусна да се изпълним със страх, допусна тежко изпитание да изживеят жителите на богоспасяемия ни град и епархия, но на смърт не ни предаде", отбеляза владиката. Това означава, че е способен да ни предаде, да внимаваме в картинката - следващият път може да нямаме такъв късмет.

Николай размахва един отмъстителен Бог пред очите ни, макар че този път трябва да се преклоним пред човеколюбието му.

Цитирайки Йоан Златоуст, владиката ни напомня, че печалбата от земетресението е страхът у хората. Разбирайте страхът от Бог, защото той ни е спасил онази вечер - не го гневете, не гледайте в разкрачената Мадона.

"Велики са плодовете на земетресението. Виждате ли човеколюбието на Господа, който разклаща града, но утвърждава душата, който разлюлява основите и заздравява помислите, който показва непорочността на града и прави силна волята. Земетресението свърши, а благочестието трябва да си остане завинаги" , каза Николай.

Какъв цинизъм с цитати от Йоан Златоуст: "Аз ви уплаших, но не за да се огорчите, а за да станете по-внимателни към себе си. Чу се гласът на страха, вие станахте от хора ангели, преселихте се на небето, не променихте мястото, но променихте нравите

Какво би станало, ако Бог беше много ни се разсърдил и пред вратите на митрополията се наредят клети миряни, търсещи помощ. Каквото и сега - нищо. Колко сиропиталища е изградила богата Църква на Николай, на колко миряни е помогнала? Иначе е много красиво да се правиш на Йоан Златоуст.

Когато Николай набърка смъртта на клети българи в Охрид с Мадона, Светият синод си замълча. А можеше лаконично да напомни какви трябва да бъдат отношенията с началника Бог. Най-лесно е да оправдаем божия гняв с необразованото духовенство. Дали да го направим?

Сега си представете, че в училищата е въведено задължително обучение по вероучение и детето ви попадне на някой лумпен от армията на Николай. То ще бъде наплашено от божия гняв и спасено от разкрачването на Мадона и Майкъл Джексън. Нищо чудно да се образова и за някои от методите на Инквизицията.

Лесно е да се разбере какво е изпитал бившият образователен министър Даниел Вълчев, когато владиците го натискаха за вероучението и искаха да го разпнат на кръста. Митрополит Николай тогава му посвети едно архирпастирско слово, след което учителите и особено учениците повече заобичаха министъра си. Много от тях сигурно са отишли да гледат Мадона. Няма съмнение - Вълчев сигурно е усетил във владишките погледи и помисли неистовото им желание да ни плашат с Бог.

Прекалено сме търпими към безочието, наглостта и откровения цинизъм на Николай.

И Пловдив е отменял концерт в памет на Майкъл Джексън, за да направи кеф на митрополита. Затова си заслужаваме да ни плашат с божия гняв. Приличаме на хора, отдалечени от Бога, виждайки в него само тиранин, който наказва. Това е основното занимание и на владиката Николай.



Още по темата: общо новини по темата: 19
24.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Страхът към Бога е начало на премъдроста! Това е от Библията която пък е Божие слово! А авторът на статията Любомир Минчев е журналистче което иска да е много оригинално,ама не е . То цялата ви медия пълен фуш обслужваща нечии интереси .Ай дайте един бан и да се приключва.
-1
 
 
Явно няма проблем със съвестта този наглец.
+2
 
 
Едно адекватно нещо да направи човека и ... пак виновен ;д
+1
 
 
Че толкова ли не можете да интервюирате един психиатър да ви обясни научно нещата.Погледът,думите,поведението на т.нар. Владика говорят за психично болен човек.Блесналите му очи непогрешимо показват сътоянието му.И все пак моето мнение е,че това ще е бъдещия патриарх.
+6
 
 
Само като му видиш погледа, за усмирителна риза е.
+5
 
 
От друга страна, действително страхът е оръжието на християнската вяра, за да бъдат верующите послушни. Каквото и да говори уважаемият богослов Иван Желев, нещата наистина стоят така в християнството. Чрез заплахи към послушание. За сливенския митрополит тогава да не говорим - той е още по-радикален в заплахите си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: