ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Писнало ви е в града? Ето едно изумително място, което ще ви презареди и остави без дъх!
Автор: Васил Динев 12:41 / 10.03.2018Коментари (1)39617
Зимата сякаш е зад гърба ни, а първите хубави и почти пролетни дни вече са факт. С повишаването на температурите се пробужда и желанието ни да пътуваме и посещаваме нови и интересни за нас места. Днес Plovdiv24.bg ще ви представи едно наистина вълшебно място, което е на 111 км от Пловдив. Триград е едно от най-автентичните български села, скътано дълбоко в пазвите на Родопите. Оградено от три природни феномена – Дяволското гърло, Ягодинската пещера и Триградското ждрело, Триград вдъхва божествено спокойствие на гостите си. Селото се намира в Западните Родопи на 27 км от Девин. Скалистите брегове на фантастичното ждрело, през което преминава пътят към селото, се издигат като отвесни стени. В Триград са открити много археологически находки, пещерни жилища и некрополи, които говорят за древния произход на селото. Днешните къщи са накацали по скалистите възвишения, заобиколени от огромни скални масиви.

Край Tриград се намират три от Стоте национални туристически обекта - Триградското ждрело, пещерата Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Тук има 150 пещери, като седем от тях са били обитавани от праисторически хора. Легендата разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал и птиците спирали във въздуха. Орфическите празници събират тук много гости от страната и чужбина. Те се откриват през юли със старинния обичай напяване на китки, а кукери обикалят селото и гонят с хлопатарите си злите сили. В местността се забелязват редки растителни видове. Тук гнездят и много редки птици като скалната зидарка, различни хищни птици и кълвачи и др. Районът е сред най-новите екотуристически обекти. 

Природните дадености са добра предпоставка за развитието и на алте рнативни форми на  туризъм. Изключително атрактивна  за  посещения е защитена местност "Поречието на река "Девинска". Тя представлява живописно ждрело с характерен ландшафт и забележителни скални форми и образувания, находища на редки и защитени растителни и животински видове, чиито беспорни лидери сред едемитите са родопския силивряк и дивата коза. Реката е изваяла множество красиви вирове и меандри, достигащи дълбочина 2-3 метра.

За улесняване достъпа на туристите до защитената местност е изградена екопътека "Струилица – Калето – Лъката", която е изключително атрактивна и включва метални мостове, стълби и места за отдих. В защитената местност е обособена зона за риболовен туризъм с дължина 3 км., която предоставя отлични условия за риболов на балканска пъстърва. В местността "Калето" се намират развалините на стара българска крепост от VІ-ХІІІ век, а в месността "Лъката" е установено средновековно селище. И двата обекта са със статут на паметници с местно значение и са под специална  закрила.

Откритите плувни басейни в местността "Струилица" привличат много посетители през активния  туристически сезон. Има терапевтичен басейн, парна баня, сауна, джакузи, а на около 30 минутен преход от паркинга в едноименната местност се намират и стъпаловидните водопади "Струилски дол". Местностите "Лисичево" и "Чурал" се намират на 15 км. северозападно от гр.Девин. Живописната природа и удобния асфалтов път от гр.Девин са фактори, които определят местността "Лисичево" като предпочитано място за отдих и почивка на гражданите и гостите на града.

Уникална за себе си е и защитена местност "Триградско ждрело". Разположена е по поречието на р.Триградска по пътя Девин-Триград, на около 1,5 км. от селото. Защитената местност обхваща най-живописната част от речния каньон с отвесни стени, високи до 300 метра, които на места  се доближават една до друга надвиснали над пътя , закривайки небето. Величествена гледка на стръмни скали, върху които растат смърчове и борове, придава особена стойност на този великолепен природен паметник.

Един от феномените на Триградско ждрело е пропастната пещера "Дяволско гърло". Водите на р.Триградска навлизат с грохот в пещерата, където образуват 12 подземни водопада, най-големият от които е с височина 42 метра /един от най-високите в Европа/, и се появяват отново след 530 метра като буен карстов извор.

За пещера "Дяволско гърло" се носят много легенди, а местните жители разказват че, нищо което е влязло в подземния и лабиринт, не излиза от нея. Интерес представлява легендата, която разказва, че древните траки хвърляли в бездната своите вождове, за да ги направят безсмъртни. Според друга легенда това е мястото, където митичния певец Орфей слязъл в подземното царство да търси своята любима Евридика.

В землището на с.Триград се намира Харамийската пещера, която също е от пропастен тип и предлага атракция  на границата на класическия и екстремния туризъм. През последните години защитената местност "Триградско ждрело" е все по-популярно място за развитието на алтернативни форми на туризъм, като посещение на пещери, пешеходни преходи, наблюдение на птици и растения, планинско колоездене, конен туризъм, рафтинг и др.

Изключително привлекателно място за туристите е и защитената местност "Чаирите". Тя представлява свлачищни езера, вековна гора и сенокосни ливади,  разположени на 1600 метра надморска височина. Тук се намират някои изключителни природни феномени: Превалетият камък – естествена каменна арка, висока над 10 метра;  Пияната гора с нейните дървета,  странно изкривени и наклонени от свличането на почвените слоеве, върху които растат. Най-ценият и неповторим природен феномен в района беспорно са 7-те свлачищни езера, запазени от епохата на кватернера.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: