ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив отбелязва "Часът на Земята"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:01 / 22.03.2018Коментари (0)2857
©
"Часът на Земята 2018" наближава - 24 март 20:30 ч. В знак на подкрепа към общите усилия за опазване на природни ресурси в Пловдив още от петък /23.03.2018 г./ до понеделник ще притъмнеят сградата на общината, Лапидариума в Стария град, Хисар капия, сградата на  пл. "Стефан Стамболов“ срещу общината, Раффи бар, сградата на Драматичния театър, сградата на отдел "Образование“ на ул. "Цариброд“ № 1, сградата на бившия хотел "Берлин“ и сградата на Министерството на туризма.

Чрез символичното изключване на светлините се отправя послание за здравословно и устойчиво бъдеще. Знаковото световно събитие за пореден път ще обедини милиони хора по света в послания и действия за опазване на планетата. Нашият споделен дом е изправен пред застрашителна загуба на биоразнообразие и климатични промени.

Инициативата напомня за необходимостта от промяна на нагласите и повишаване на популярността на климата и екологичните действия по целия свят. Мотото на тазгодишното издание е: "Свържи се с природата“. Грижата за планетата е работа на всеки от нас и не изисква да правим огромни жертви. Дори и малки стъпки могат да имат голям ефект и нека на 24 март покажем това. Включи се и ти, изключи светлината на 24 март (събота) в 20,30 чака!

Организаторите призовават още:

И тази година целта е да напомни как можем да сме в хармония с природата и да се погрижим за нашата прекрасна планета. Все повече хора живеят в градовете и може би си мислят, че е трудно да се докоснат до дивата природа или пък да направят нещо за нея. Но ние сме тук, за да покажем, че да се свържете с природата не е толкова сложно. Ето пет идеи от нас:

1.    Намалете употребата на пластмаса

Пластмасовите продукти са удобни в забързаното ни ежедневие, но за съжаление са ужасяващи за околната среда. Когато пластмасата не се изхвърля правилно, тя често стига до океана, където застрашава морския живот. Нужни са ѝ стотици години, за да се разгради. При изгаряне пластмасата често отделя отровни газове, които не само са вредни за вас и околната среда, но и допринасят за глобалното затопляне. Най-лесното решение е да намалите употребата на пластмаса! Пазарувайте с чанти и торби за многократна употреба и избягвайте да използвате пластмасови чинии и прибори за хранене. Вече има и редица възможности за биоразградими продукти, например пластмасови чашки, които всъщност са направени от царевица. Друго решение е да приготвяте храната си вкъщи и да я носите в контейнери за многократна употреба- това е по-здравословно както за вас, така и за околната среда.

2.    Посадете растения

Има нещо наистина терапевтично  в отглеждането на растения. Цветята носят свежест между високите сгради и сивите настилки! Ако живеете в града и се окажете твърде заети да се грижите за домашен любимец, цветята и растенията са чудесна алтернатива. Ако имате достатъчно място, можете дори да си направите собствена градина - спокойно убежище, където да се отпуснете след тежък работен ден. Но най-големият плюс на отглеждането на растения е, че грижейки се за тях, вие създавате по-силна връзка с невероятната природа, която ни заобикаля.

3.    Излезте на разходка сред природата

Ако градинарството не е вашето нещо, не се притеснявайте – излезте на разходка сред природата и се насладете с пълна сила на красотата ѝ и благодатта, която дава! Използвайте възможността да се откъснете от ежедневието си за известно време и да се свържете с природата около вас. Чуйте вятъра из клоните на дърветата, шепота на листата. Природата е прекрасна и е навсякъде около нас!  Още този уикенд отделете малко време за нея.

4.    Хранете се устойчиво.

През последните години населението се е увеличило значително, а с това и количеството храна, необходима за съществуването му. Поради свръх консумацията някои видове са силно застрашени, а с това и хората, чиято прехрана зависи от тях.

Знаете ли, например, че с тези темпове на улов рибата тон може съвсем скоро да изчезне? Или че милиони акули биват убити всяка година заради техните перки? Или че дунавските есетри, източник на скъпия черен хайвер, носели дълги години доходи на рибарите по Дунав, са критично застрашени? Дори и да не ядете някой от посочените примери, много от нас пилеем  храна, която е коствала природни ресурси. Затова не забравяйте да консумирате само толкова, отколкото се нуждаете.

Опитът да намалим приема на месо също допринася много за доброто състояние на нашата планета. Производството на месо генерира повече вредни емисии отколкото на други продукти и това допринася за въглеродния ни отпечатък. Друго решение е да избирате продукти от местни производители, както и такива с устойчив произход. От наръчника на WWF - Рибен буквар 2.0, можете да разберете каква морска храна да консумирате без да вредите на океана.

Не забравяйте, че с разумните си избори с мисъл за природата ще допринесем значително за глобалните усилия за осигуряване на бъдещето на Земята и нейното биоразнообразие.

5.    Предприемете действия за опазване на планета днес!

Независимо дали ще организирате или ще се включите в почистване на парк или ще насърчите хората около вас да започнат да рециклират отпадъците си, свързването с природата може да се случи дори в собствения ви дом! Наистина вярваме, че всеки човек има силата да помогне на нашата планета и нейното биоразнообразие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Борба за влияние в Близкия Изток
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: