ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Два форума за наука приключиха успешно в МУ Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:58 / 07.04.2018Коментари (0)3554
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицински университет - Пловдив проведе едновременно два от най-престижните си форуми – "Дни на медицинската наука" и конкурсът "Наука и младост". Така заедно докторанти, специализанти, студенти и млади учени до 45-годишна възраст представиха  своите научни разработки и нови открития.

Дните на медицинската наука откри ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. Той приветства участниците, като им пожела креативност, критичност и успех, както и трайно да запазят чувството си на принадлежност към Университета.

"Осигурили сме прекрасни условия за развитие на науката. За да успее ученият, той трябва да работи много, да притежава интелект и да умее да презентира. "Дни на медицинската наука" и "Наука и младост" ви помагат за развитието на тези умения.“, заяви проф. Костянев.

"Много важно е да знаете посоката и къде искате да отидете. Най-добре човек се учи от моделите, а не от критиката.", каза още ректорът на МУ-Пловдив.  

Заместник-ректорът по "Научна дейност" проф. д-р Виктория Сарафян допълни, че за да бъдеш успешен учен, са необходими още прецизност и почтеност.

Двата научни форума тази година се проведоха в рамките на проект "ДОКТОРАНТ – 2", посветен на усъвършенстване на докторантското обучение и популяризиране на науката и научните изследвания на младите учени.

Форумът "Дни на медицинската наука“ се проведе в два дни, като първият ден беше посветен на науката без граници. Д-р Кръстина Кели от МУ – Пловдив, която е национален координатор на американо-австрийска фондация (AAF) се спря на възможностите, които дава Open Medical Institute за участие в различни образователни събития от всички области на медицината: семинари, симпозиуми, едномесечни стажове и други.

След нейната презентация д-р Христиана Бацелова, гл. ас. д-р Хасан Бурнусузов и проф. д-р Радка Комитова споделиха лични впечатления от обучението си в Залцбург.

На втория ден от форума се проведе проектната сесия, в която бяха представени десет презентации. Като модератори се включиха: доц. Георги Томов, доц. Валентин Турийски, доц. Боян Владимиров и доц. Иван Новаков. Актуално звучащите и интересно представените изследвания и обзори са гаранция за потенциала на младите учени в Университета. Форумът "Наука и младост", продължил три дни, включваше пленарна лекция, орални презентации, представяне на електронни постери и постерна сесия. Общо регистрираните участници бяха над 130.

Доц. Д. Делев – председател на младежкото научно дружество Асклепий, сподели задоволството си от все по-нарастващата активност. В началото на "Наука и младост 2018“ доц. д-р Иван Новаков изнесе пленарна лекция на тема "Гръдна травма – съвременни аспекти“. Представени бяха 36 орални презентации, 27 постера, от които шест електронни. Новото тази година бяха и организираните осем уъркшопа – 5 на български и 3 на английски език, в единствения за страната и един от най-добрите в Европа тренировъчен симулационен център на МУ – Пловдив.

Изявиха се млади учени, докторанти и пост-докторанти, а също и студенти, които представиха резултатите от своите изследователски проекти. Опитни модератори тази година бяха: проф. Б. Сакакушев и доц. Ю. Николова за английската сесия доц. И. Новаков и доц. Е. Фиркова за секция Дентална медицина, терапия и хирургия проф. И. Костадинова, проф. П. Атанасова, доц. С. Георгиев за секция Фармация и фармакотерапия, медико-биологична секция, ОЗЗМ доц. И. Костадинов и доц. Е. Порязова за секция Фармация и фармакотерапия II-ра част. След всяка презентация имаше възможност за дискусия. На сесиите присъстваха академичното ръководство на МУ – Пловдив, научните ръководители на изследователите, хабилитирани преподаватели, студенти, докторанти.

Идеята на този форум е не само да се споделя опит, но и да се възпитава вкус към науката, да се събужда критичното мислене и да се насърчава любознателността. Наградите в различните категории на Наука и младост 2018 ще бъдат обявени и връчени на Тържествения академичен съвет на 17 май 2018 година.

Двете събития са част от проекта ДОКТОРАНТ  2, който е финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. За последните 5 години са финансирани 113 проекти на обща стойност приблизително 1 250 000 лв. До момента има 41 действащи проекта, от тях 25 вътреуниверситетски на обща стойност 267 347 лв. и 16 докторантски на обща стойност 134 950 лв.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: