ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Недостигът на работна сила задържала растежа на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:39 / 30.04.2018Коментари (7)5231
© bTV
Българското машиностроене и електротехника са изключително високо конкурентоспособни на световните пазари и бележат сериозен ръст. Над 30 на сто от ключовите кадри в тях са на пенсионна възраст. Това е казал председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев при откриването на кръглата маса за обсъждане на стартови мотивационни пакети за подпомагане на кариерната ориентация в дефицитни за пазара на труда професии днес, съобщиха от Асоциацията.

Ако не се предприемат спешни мерки – внос на човешки ресурс в непосредствен план, реформа в образованието – в средносрочен, и справяне с демографската криза – в дългосрочен, производството и бизнесът ще се свиват до равнището на наличните човешки ресурси. А това допълнително ще ограничи възможностите на бюджета за ръст на пенсиите и ръст на доходите в бюджетната сфера, е допълнил Велев.

Представители на работодатели от АИКБ, синдикати от КНСБ и КТ "Подкрепа" и експерти от Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта и Националната агенция за професионално образование и обучение са обсъдили как да се повиши привлекателността на вече идентифицирани ключови професии от четири пилотни бранша – "Машиностроене и металообработване", "Електротехника и електроника", "Транспорт и спедиция" и "Медицина и услуги за красота и здраве".

Пакетите са ориентирани към работодателите и към търсещите работа, за да ги мотивират да изберат определени търсени професии, включително чрез насърчаване на мобилността.

Като основни фактори, влияещи върху привлекателността на професиите и мотивацията, на дискусията са били отбелязани гъвкавото работно време, близостта до работното място, заплащането, професионалното обучение и тренингите, актуалността на професията, условията на труд, стабилността и сигурността на заетостта, социален престиж на професията и др.

На основа на днешната дискусия ще бъдат изготвени програми и материали за дистанционно обучение, както и политики и инструменти за балансиране на пазара на труда.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами същите тея, на които не им достига "работна сила", май не им достига и много друго? Давайте заплати на квалифицираните кадри, а не на корумпирани данъчни и агенти по труда! Давайте пари на специализираните училища за кадри, а не за Виагра и силикон на любовниците! Инвестирайте в образование, а не в коли и ланци на децата си! Плащайте за нови машини и технологии, а не за предизборни кампании на крадливи анонимници! И след 20-30 години може и да намерите кадри. Ако не, вече сърбате, каквото сте надробили.
0
 
 
Аха, пак се гледа проблемут, но не и прицхините за него. И ЗАРАДИ КОГО ИМА НЕДОСТИГ БЕ, ПРОФЕСОРИ? :Д Или по-тоцхо - заради какво. Оправкт се прицхините за проблема, и проблемут се оправк после. Изгонихте всицхко свкстно и способно посредством ниски заплати и недооценкване на труда, сега ревете за недостиг. Това все едно да хвурлисх в средата на Тихик Океан и да поцхнесх да ревесх, цхе се дависх.
0
 
 
Да ева и кауните с тези евро заплати от 30г. насам как мислите да си работят нали му разбират.....
Aнонимен
на 30.04.2018 г.
+5
 
 
Има недостиг на кадри ама такива дето работят за без пари.
-1
 
 
Прогониха младите и кадърни хора да си вадят препитанието в чужбина и ся кво,реват като вдовица за по-голям.Много ясно,като дават ниски заплати никой няма да се хване да работи за трохи.Образованието куца,няма деца и всички учители за да си запазят работните места раздават отлични оценки за да няма оставащи да повтарят и всичко тръгва в небитието,учениците нямат страх и уважение на учителите,мислят си ,че имат само права и нищо не учат и остават прости като ГАЛОШИ и респективно после имат само претенции и така всичко е навързано като свински черва.Все по прости и по неграмотни ще стават новите поколения,ние се изучихме и имаме прилично образование,но сегашните изобщо немога да ги мисля,само покемони,трева и други видове наркотици им са в главите и после няма ли реализация и никой не ги оценявал по достойнство.ЖАЛКА КАРТИНКА,но какво да се прави.
0
 
 
Ами същите тея, на които не им достига "работна сила", май не им достига и много друго? Давайте заплати на квалифицираните кадри, а не на корумпирани данъчни и агенти по труда! Давайте пари на специализираните училища за кадри, а не за Виагра и силикон на любовниците! Инвестирайте в образование, а не в коли и ланци на децата си! Плащайте за нови машини и технологии, а не за предизборни кампании на крадливи анонимници! И след 20-30 години може и да намерите кадри. Ако не, вече сърбате, каквото сте надробили.
+6
 
 
Недостиг, колко да е недостиг? Аз съм машинен иженер и не работя по специалността, а като програмист. Ако има недостиг ще ми предложат заплата, за която си заслужава. Те дават трохи, а работата е по- трудна и по тежка от програмирането. Защо да го работя тогава?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: