ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Много интересна книга бе представена в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:46 / 04.05.2018Коментари (0)3313
В тази книга се усеща преди всички белетристът и по-малко туристът, човекът, който стои от страни, наблюдава, скицира и после пише. Това каза по време на пловдивската й премиера управителят на "Хермес" Стойо Вартоломеев. Той определи "Дюна 45" като много увлекателна, в която илюстрациите са авторски снимки на Максим Минчев, заради което издателят го определи и като много добър фотограф. Гости на пътешественика и журналиста бяха Михаил Михайлов, дипломат, писател, архитект, почетен консул на България в Намибия, Соломон Паси, бивш външен министър на България и спътник на Минчев в пътешествията му, а след първите получил книга с автограф бе пловдивският писател Недялко Славов.

Михаил Михайлов бе категоричен, че тази книга ще взриви интереса към Намибия. По думите му в "Дюна 45" Максим Минчев се вижда повече като откривател, колкото като пътеписец. Той се потапя дълбоко в същността на нещата , като успява да открие неща, които са незабележими дори за местните хора. Неговите книги ще останат като нещо, което съчетава публицистика с белетриста, написани по един изключително притегателен начин, прост, ясен и много човешки, допълва дипломатът. Максим не се вглежда в злото, той открива доброто навсякъде и тази книга е изпълнена с добронамереност, подчерта Михайлов, който е и водач на Максим Минчев и спътниците му в Намибия.

Преди две години, когато представяхме предишната му книга "Търсачи на миражи", също пътеписи, забелязах известна промяна в неговия стил, каза Соломон Паси и допълни, че ако в предишните си книги Максим е използвал инструментариума на пътешествието, за да изследва самия пътешественик, сега вече наученото за пътешественика използва, за да изследва пътешествието и света. Паси определи това  като течение в зрелия Максим, където по думите му "вече  е повече наблюдател и много по-малко герой, като успява да показва света през погледа на всички хора, с които пътува".

"Съзнавам, че когато човек е бил в 142 държави на петте континента, много трудно бих посочил, кой е  най-любимите ми и затова казвам - всички са ми любими, но напоследък се улавям, че ме тегли към Африка", каза Максим, като уточни, че "Дюна 45" е четвъртата му книга за  държава от Черния континент. Според Минчев Намибия е малко позната, защото е била под владичеството на Британската империя и Германия, била е в странни формации - Югозападна Африка, Южноафриканската република и като самостоятелна държава става едва през 1990 година.

Да, природата й е уникална и доста сурова, защото тя е приютила две от най-красивите, но сурови пустини – Намиб, най-старата в света, и Калахари, която е по-весела, както и с уникалните си бушмени. Намибия има уникален климат, природни богатства, култура, но най-силно ме впечатли с обществения договор, който тези хора негласно са сключили, коментира авторът. Намибия  е била колония, мачкана, ограбвана, прекарва един много сериозен геноцид в началото на 20 века, системно и съзнателно изтребване на племената, изкарва и няколко десетилетия на много сериозен апартейд. Днес съотношението на гражданите й е 10 на сто бели и 90 на сто черни, к оито обаче се събират и си казват "хайде да загърбим миналото, което е много лошо, кърваво и да запазим от него само културата, етническите различия и натрупания опит в областта на изкуството", разказва Минчев и допълва - те не само сядат и го измислят, не и го осъществяват.

Максим Минчев е роден през 1953 г. в София.  Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, и е бил стипендиант на НАТО в Брюксел. От 1991 г. е член на УС и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, президент е на Асоциацията на българските медии по света, член е и на УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.

Членува в Съюза на българските журналисти,  в Международната организация на журналистите, в Съюза на българските писатели. Член е и на Международната организация на писателите и журналистите, пишещи за туризма. Максим Минчев съчетава успешно работата си на дългогодишен директор на БТА с голямата си страст – пътешествията. Той е посетил 142 страни на 5-те континента и е написал девет книги за пътешествия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: