ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Онкодерматологът съветва: Прегледайте бенките преди лятото и се пазете от слънцето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 15.05.2018Коментари (0)12232
© Plovdiv24.bg
Дойде сезонът на слънчевите лъчи и колкото и да ни се иска да прекарваме много време на открито, прекомерното излагане на слънце е рисков фактор за развитие на меланом – най-агресивния кожен рак. Затова онкодерматолозите предупреждават - прегледайте бенките си преди лятото и задължително се консултирайте със специалист, ако попадате в рисковите групи за развитие на заболяването. Навременната диагностика на меланома може да спаси и вашия живот! Лечението и лекарствата за меланом в България се покрива от Здравна каса и пациентът не заплаща дори потребителска такса, ако бъде диагностициран и лекуван от меланом.

Всяка година в България се откриват 500 нови случая на меланом, а 100 души умират от това заболяване, което е абсолютно лечимо, ако се открие навреме. "В нашето отделение имаме сериозен опит в лечението на това заболяване, но бихме искали пациентите да идват по-рано при нас. Меланомът е социално-значимо заболяване, защото ако се открие в напреднал стадий, от него се умира. Ние, онкодерматолозите, полагаме усилия за този вид рак да се знае повече, както от пациентите, така и от общопрактикуващите лекари, защото можем да спасим много хора“, обяснява д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделението по онкодерматология в КОЦ Пловдив.

Прекомерното излагане на слънце, неползването на слънцезащита, бялата кожа и светлите очи, наличието на повече от 50 бенки са рискови фактори за развитие на меланом. Хората, които прекарват много време на открито, задължително трябва да използват слънцезащитни средства. Застрашени са и хората със слънчеви изгаряния в детството, както и живеещите на висока надморска височина.

Кой е лекарят, "отговорен“ за бенките?

Ако имате бенки или кожни образувания, които ви притесняват, трябва да се обърнете към онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е "отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори. Лекарите с тази специалност в България са едва десетина и работят в онкологичните центрове. С помощта на специализирани изследвания, които не са достъпни в обикновени кабинети, се определя видът и опасността на кожното образувание.

Кога една бенка е опасна?

Бенките са струпване на меланоцити - вид клетки в кожата, които определят нейния цвят. Въпреки, че много малко бенки се променят в меланом - най-агресивният вид рак на кожата, някои могат да се развият до този тип рак на кожата. Бенките, от които може да се развие меланом са обикновено с неправилна форма, съдържат различни цветове и са по-големи от размера на гумичка на молив. Подозрителни са нови бенки, които се появяват при възрастни хора. Научете се да откривате ранните знаци на този вид рак на кожата, защото той може да бъде излекуван, ако бъде диагностициран навреме.

Не горете бенките с лазер, ток или други подобни методи!

Ако откриете бенка или петно по кожата си, което  е сърбящо, подуто, отделя секрет  или не зараства - спешно се консултирайте с онкодерматолог. Лекарят може да предпочете да отстрани  петното или бенката, за да може допълнително изследване на тъканта да уточни дали образуванието е съмнително за меланом. Патоанатомичното изследване на тъканта е единственият начин за поставяне на тази диагноза! Патологът изследва тъканта с микроскоп за наличие на ракови клетки и описва резултатите в доклада от патологично изследване.

Докладът от патологично изследване е документ, съдържащ информация относно тъкан, която е взета от тялото при  или операция.  Това изследване е изключително важно и трябва да бъде пазено. Ето защо изгаряне на бенки или петна (при които не остава материал за изследване) е напълно противопоказно. Много устойчив мит е, че "бенките не се пипат“. Напротив – колкото по-рано опасната бенка се изреже напълно, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване без медикаменти.

Как да преглеждате сами кожата си за променени бенки?

Най-честата локализация за меланом при мъжете е на гърба, а при жените на краката. Важно е обаче да оглеждате цялата си кожа- започнете от главата и продължете надолу веднъж в месеца. Оглеждайте внимателно и скритите места – между пръстите на краката, под мишниците, стъпалата, задната страна на коленете, скалпа и тила. Използвайте огледало или помолете някой в семейството да ви помогне. Бъдете особено подозрителни, ако откриете нова бенка. Те много рядко се появяват в зряла възраст.  Много практично е да снимате бенка, за която имате съмнения. Това ще ви помогне да проследите евентуални промени.

Обръщайте особено внимание на промени в бенките ако сте тийнейджър, бременна или навлизате в менопауза, когато настъпват резки промени в нивата на хормоните. Хората успешно откриват меланоми по кожата си. В повече от половината от случаите меланомите са откривани от самите пациенти или техни близки. Редовните прегледи на кожата водят до увеличаване на процента излекувани пациенти. Самостоятелният преглед на кожата е лесен и отнема не повече от 10-15 минути веднъж месечно.

Можете да намалите риска от развитие на меланом

· Ограничавайте излагането на слънце, особено между 10 и 16 ч. , когато слънцето е най-силно.

· Докато сте на открито, предпазвайте кожата си със слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок (не забравяйте да намазвате и устните и ушите)

· Носете шапка и слънчеви очила

· Бъдете облечени по възможност със светли дрехи с дълги ръкави

· При всяко съмнение за промяна или новопоявила се бенка се консултирайте с дерматолог, специалист в областта на кожните тумори или онкодерматолог.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: