ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 5000 студенти кандидатства в ПУ, най-търсената специалност е "Софтуерно инженерство"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:58 / 29.06.2018Коментари (5)15430
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Общо 5196 души са подали документи за участие в редовната кандидат-студентска кампания на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщи заместник-ректорът доц. д-р Мария Стоянова. Това е броят кандидатствали само за специалностите във висшето училище, не и за филиалите му. Те ще се съревновават за 2760 места в редовна форма на обучение и 502 в задочна.

Справка на университета показва, че миналата година за редовната изпитна сесия са се записали 4579 човека, което с 617 по-малко в сравнение с кандидатите сега. Към момента общо 203 са записаните нови студенти с отлични оценки от предварителните изпити и отличници от състезания. Броят е по-висок в сравнение със същия период миналата година, когато записаните по този ред са били 164 души.

Документи за явяване на изпитите през м. юли се приемаха от 13 до 27 юни. ПУ "Паисий Хилендарски" удължи единствено срока за приемане на документи за кандидатстване с оценка от матура до 5 юли. Към момента кандидатствали само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2471 души, което съответства на почти 48% от всички кандидат-студенти за редовната кампания.

Подобно на предходната година и сега първите две места при най-предпочитаните специалности в редовна форма на обучение са за бакалавърските програми "Софтуерно инженерство“ с 314 кандидати за 90 места, и "Софтуерни технологии и дизайн“ – с 260 кандидати за 90 места. Специалността "Право“ е посочена като първо желание от 224 човека при обявен прием от 130 места. Четвърта е бакалавърската програма "Предучилищна и начална училищна педагогика“ – тя е първи избор на 218 души, които ще се борят за 120 места. 

Продължава положителната тенденция от последните години да се увеличава кандидатстудентският интерес към природните и техническите науки. Сред фаворитите на бъдещите висшисти са редовните форми на обучение по бакалавърските специалности "Информационно и компютърно инженерство“, "Медицинска биология“, "Медицинска химия“, "Фармацевтични биотехнологии“, "Автомобилна техника". Запазва се и наложилият се през последните години висок интерес към педагогическата специалност "Физическо възпитание" – 177 са кандидатите за 80 места в двете форми на обучение.

 Като отрицателна тенденция обаче Пловдивския университет отчита липсата на интерес към специалности като "Физика и математика“ – редовна форма, "Гражданско образование и биология“ – редовна форма и "Български и руски език“ – задочна форма, които не са посочени като първо желание от нито един кандидат.

 Въпреки че през настоящата година новата специалност "Национална сигурност“ ще бъде само в платена форма, за нея също има голям брой кандидати. Като първо желание в редовна форма тя е посочена от 41 души при 20 места и от 79 души при същия брой в задочно обучение.

Първата позиция при най-предпочитаните специалности в задочна форма за поредна година заема "Предучилищна и начална училищна педагогика“ – тя е посочена като първо желание от 282 човека при обявен прием 70. Второто и третото място също са повторение на миналогодишната класация на ПУ "Паисий Хилендарски“ – "Психология“ с 99 кандидати за 25 места и "Маркетинг“ с фрапиращото съотношение 94 кандидати за 5 места, което означава, че почти 19 души се борят за едно място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какъв е тоя наплив за софтуерно инженерство в ПУ? Аз съм завършил подобно нещо там. Един обикновен човек със средно и 1 година опит има по-голям шанс за наемане на работа от колкото завършили ИТ-та в ПУ-то.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: