ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Валят сигнали за боклуци и фекалии в морето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:37 / 16.07.2018Коментари (7)8511
© Plovdiv24.bg
Боклуци и фекалии в морето. Сигнали за мръсни води от туристи започнаха още в началото на сезона. Преди дни зрители на NOVA сигнализираха за изливане на отходни води край брега. С помощта на здравните инспекции екипът на NOVA сравни качеството на водата в някои от най-посещаваните плажове по Черноморието.

В зависимост от нивото на замърсеност плажовете се категоризират на лоши, задоволителни, добри и отлични. Тази година 13 плажа по родното Черноморие могат да се похвалят с международния екосертификат "син флаг". За сравнение - в Гърция това лято те са 519.

Първа спирка – северният плаж в Бургас. Взета е проба и от централния плаж в Поморие. Следва централният плаж в Лозенец. Преди три лета замърсяването на водата там с пъти надвишаваше нормите, заради което беше затворен, а къпането – забранено. Освен в Лозенец, нови пречиствателни станции вече има край Поморие, Созопол и Несебър. Миналото лято проблем се появи и на къмпинг "Каваците" край Созопол. Проби бяха взети и от един от плажовете с най-много туристи – този в "Слънчев бряг". През последните лета туристи се оплакаха от остра миризма по част от ивицата в курорта.

Тествано бе и качеството на морската вода на север. Първо - край Аспарухово. Преди дни туристите сигнализираха за замърсяването на водата на плажа с фекални води от спукана канализация в тоалетна на плажа. Офицерският плаж във Варна е първенецът в незавидната класация на плажовете с най-мръсна морска вода у нас. От четири години експертите определят качеството на водата там като "лошо". През последните лета плажът е многократно затварян.

Освен със замърсяванията, морето има проблем и с местата, където реките се вливат в него. Такива са районите на Шкорпиловци, Иракли, Ахелой, Приморско, Китен и Резово. Там цветът му се променя, а температурата на водата рязко спада. Преди дни зрители сигнализираха за вливане на замърсени води в морето и на плажа "Кабакум".

Екипът на NOVA избра и два от най-посещаваните курорта на север. Единият – централният плаж на "Златни пясъци". Пречиствателната станция там беше безпомощна да поеме отходните води от многобройните хотели в курорта. Преди години тръбата системно се пукаше и фекалиите се изливаха директно в морето. Замърсявания по Северното Черноморие има и на плажовете "Българево" и "Галата", където стоят корабите на рейд. Пристанищата също замърсяват водата. Проверени бяха и плажовете по ивицата на курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Взетите проби от водата от най-посещаваните плажове по Черноморието бяха изпратени в лаборатория. Пробите се завеждат по уникален секретен номер. При всяка една от тях се измерва концентрацията на бактерии, предизвикващи стомашно-чревни инфекции и алергии. За да се измери най-прецизно количеството им, всяка проба се разбърква и разрежда няколко пъти. Проби от водата се взимат на всеки две седмици от близо 100 плажа по Черноморието по график, изготвен още в началото на сезона.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.07.2018 г.
0
 
 
НАШЕТО, БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ Е ЗАМЪРСЕНО БЕЗВЪЗВРАТНО И ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО МРЪСНО. МЕГА КУРОРТИТЕ СА ЗА МАЗОХИСТИ, ТЪЙ КАТО В ТЯХ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА ПОЧИВАШ КАТО БЯЛ ЧОВЕК.
+1
 
 
Предната седмица два дни бях с диария и аз !Хем на плажа си бърша ръцете,но не съм застрахован !
+1
 
 
Изберете Българското!Няма значение,че е лайна и зарази...трябва да сме патриоти.Нашите лайна са най чисти,нашите боклуци са най неМиризливи. Нашите хотелиерски мутри са най честни и мислят за нас. Почивайте си на бг Черноморие и ще се върнете с диария и празен джоб!
Aнонимен
на 16.07.2018 г.
+1
 
 
Пречиствателните станции на някои места не смогват, като на Златните, Кабакум, Офицерския. Но има плажове, където водата е кристална, като Паша дере, Константин и Елена, Слънчев ден и други. Така че да не слагаме цялото Черноморие под общ знаменател.
+1
 
 
Черно море е едно от най-замърсените на цялата планета, особено на територията на България. Масово се с-ре и пикае от летовниците, масово хотелите и заведенията по курортите ни си изхвърлят фекалиите (лайн-та) в морето и това е от десетки години наред. Никакви пречиствателни станции не помагат или рабтоят... Нашето море е една огромна помийна яма. Затова ходете по Турция и Гърция, където водата наистина е кристално чиста.
-1
 
 
Това е лъжа,Българското Черноморие е най чистото и най евтиното.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: