ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 65% от местата в ПУ са запълнени след първо класиране
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:37 / 17.07.2018Коментари (1)5258
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
След първо класиране в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ са записани 2293 първокурсници. От тях 2123 са приети по държавна поръчка, което е 65,4% от утвърдения държавен прием за новата академична година, а 170 ще се обучават срещу заплащане. Същевременно с това са подадени и 750 декларации, от приети на първо класиране кандидати, за участие в класиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон. Резултатите след първо класиране не се различават от същия етап на миналогодишната кандидатстудентска кампания. Данните съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова.

Днес висшето училище обявява второто си класиране, а срокът за записване на приетите по него е от 18 до 20 юли включително.

През тази година най-голям процент заети места на първо класиране в редовна форма има в направленията от област на висше образование "Изобразително изкуство“ – 93,33%, "Машинно инженерство“ – 91,67%, и "Психология“ – 91,25%, следвани от "Музикално и танцово изкуство“ – 82,14%, "Право“ – 81,54%, "Биотехнологии“ – 81,25%, "Филология“ – 81,22%, и "Химически науки“ – 80%. В изброените направления изцяло са заети бройките в специалностите: "Автомобилна техника“, "Приложна лингвистика – английски с втори чужд език“, "Приложна лингвистика – френски с втори чужд език“, "Музика“ и "Медицинска химия“. Прави впечатление, че в направление "Химически науки“ броят на записаните след първо класиране е по-голям от общия брой записани след всички класирания през миналата учебна година, подчерта доц. Стоянова.

При педагогическите науки приемът след първо класиране е за 65,11% от обявените бройки в "Педагогика“. Най-голям е интересът към бакалавърската специалност "Предучилищна и начална училищна педагогика“, като в нея са запълнени 82,5% от местата.

Със сходен брой записани първокурсници е и направление "Педагогика на обучението по...“ – 64,31%, а някои от специалностите са с изцяло осъществен прием: "Български и руски език“, "Български и немски език“, "Български език и история“, "Български език и гражданско образование“. До 95% са запълнени местата в специалностите "Биология и английски език“ и "Педагогика на обучението по физическо възпитание“, а 80 на сто – в "Педагогика на обучението по изобразително изкуство.“

В професионално направление "Икономика“ са заети 75,20% от  акредитираните по държавна поръчка бройки. В специалност "Финанси“ са заети всички места,  а в "Маркетинг“, "Счетоводство“ и "Международни икономически отношения“ съответно 84%, 80% и 76% от обявения прием. Само в бакалавърската програма "Макроикономика“ има по-малък брой записани – 24% или 6 души, а свободните места са 19.

При област висше образование "Социология, антропология и науки за културата“   местата по държавна поръчка са запълнени до 58,82%, като най-много записали се – 100%, има в бакалавърска програма "Културен туризъм“ и в "Социология и науки за човека“ – 90%. Над половината от обявения си брой са запълнили специалностите от областите "Информатика и компютърни науки“ – 60,83%, "Комуникационна и компютърна техника“ – 56,12% и "Биологически науки“ – 55,56%. В златната среда след първо класиране са "Социални дейности“, "Администрация и управление“ и "История“, като те са записали съответно 46,15%, 41,54% и 41,02% от студентите, които ще бъдат приети за новата учебна година.

С най-малко заети места след първо класиране са областите от висше образование "Електротехника, електроника и автоматика“ (36,67%), "Философия“ (33,33%), "Политически науки“ (28%), "Математика“ (26,67%) и  "Физически науки“ (25%). За разлика от предишни години, когато още след първо класиране държавният прием се изпълваше, тази година в специалността "Теология“ от професионално направление "Религия и теология“ са запълнени само 3 от 15-те места.

В следващите класирания ръководството на университета очаква запълване на местата, които за някои от специалностите в изброените области са единични, тъй като и обявеният държавен прием е за випуски с малък брой студенти. По-бавното запълване на места в специалностите по природни науки е национална тенденция на повече от десетилетие, но резултатите предизвикаха общественото внимание едва през последните няколко години, защото липсата на кадри в тези области стана осезаема, коментира зам.-ректорът доц. д-р Мария Стоянова.

Тя припомни, че  за специалността "Актьорство за драматичен театър“ от област "Театрално и филмово изкуство“ изпитите по дългогодишна традиция на ПУ "Паисий Хилендарски“ традиционно ще се проведат през м. септември в три кръга, в три последователни дни. Тази година определените дати са 10, 11 и 12 септември.

При специалностите, които се изучават задочно, водещите позиции са за областите "Администрация и управление“ и "Икономика“, в които са заети всички обявени места. Следва ги "Психология“ с попълнени 96 на сто от  обявения държавен прием. Голям е интересът и към "Информатика и компютърни науки“, като броят на записаните в задочна форма на обучение е 65,71% и надвишава този в редовна форма с около 5%.

Общият брой на кандидат-студентите, подали документи в ПУ "Паисий Хилендарски“, вече е 5377, което е с 564 повече от миналата година. Кандидатстващите само с оценка от държавен зрелостен изпит са 2604, допълни доц. Стоянова. На изпитите от предварителната сесия през юни се явиха 1780 кандидати. От тях 231 получиха отлични оценки – 5,50 и по-високи, като този резултат им дава възможност да се запишат като студенти на Пловдивския университет в избраната от тях специалност.

Всички условия за записване, за участие в следващото класиране, както и свободните места по специалности са публикувани на сайта на Пловдивския университет: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1184/

Паралелно с второ класиране ПУ "Паисий Хилендарски“ обявява и допълнителен прием за определени специалности, като възможностите за кандидатстване и класиране са публикувани на сайта на висшето училище: https://uni-plovdiv.bg/uploads/site/Objava2018_IIРєР»_V1.pdf







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Машинно инженерство в ПУ!!! Кой позволява подобни безумия при налични в Пловдив университети като ТУ и УХТ? Имам чувството само и само за да взимат семестриални такси скоро в ПУ и специалност Космонавтика ще открият.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: