ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (26) | Вчера (28)
Честито! Един от най-добрите борци на Пловдив - Димитър Галинчев, чукна осем десетки!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:48 / 15.09.2018Коментари (0)4824
©
Димитър Галинчев, един от най-популярните и успели състезатели по борба в класическия стил на Пловдив, днес чукна 80 години. Роден е под тепетата на 15 септември 1938 г. Завършва ТФС "В. Левски" в родния град, след това се дипломира и в НСА. В залата по борба влиза през 1954 г. (става въпрос за т.н.зала "Макаби" на бул. "Руски", която сега е в двора на училище "Дружба"). Негов треньор е Кирил Пищялов. След това се състезава за "Септември“ (Пд) и тренира в заличка над Античния стадион.

Отбива военната си служба през 1958-1959 г. и се състезава за "Ботев“ (Пд). След казармата (1959 г.) преминава в "Локомотив“. В тези години се подготвя от Филип Кривиралчев и Запрян Митовски. Още в началото на 1961 г. спира погледите на треньорите в националния отбор. В представителния ни отбор го включва Кривиралчев през 1966 г. Дебют на голямо първенство прави през 1967 г. на европейското в Минск. 

Участва на олимпийските игри в Мексико през 1968 г., където се класира на четвърто място в кат. 62 кг. Някои от решенията на съдиите спират  пътя на Галинчев към медалите. Не зачитат туш срещу египтянина, а признават само победа по точки, която му носи една наказателна точка. Срещу световния шампион, японеца Х. Фуджимото, спират атаката му за туш и така пловдивчанинът губи срещата. Това го оставя извън призовата тройка. "Ако бях взел победа
©
та щях да спечеля най-малко сребърен медал" – заяви сега Галинчев.

Галинчев има две четвърти места от европейското през 1967 (в Минск) и през 1968 г. (във Ветерос, Швеция). Представя България и на две световни първенства, без да се класира в призовата шестица. На световното в Мар дел Плата (Аржентина) през 1969 г. му отлепват четири ребра и с това слага край на каиерата. 

Юбилярът е многократен републикански шампион в категория до 62 кг, постоянен медалист от републикански и балкански първенства. В продължение на 10 години е в състава на националния отбор по класическа борба. Обявяван е за най-техничен състезател. Още от 1965 г. започва работа като треньор. Мнозина считат, че е трудно да се определи дали като състезател, или като треньор той е дал повече за класическата борба не само на "Локомотив“, но и за страната ни. Галинчев беше един от основателите, впоследствие и главен треньор на центъра по борба в дружеството.

Големият треньор Филип Кривиралчев под чието ръководство българските класици спечелиха 82 медала от олимпийски игри, световни и европейски първенства счита, че успехите на българските борци се дължат и на екипа специалисти, работил с него, включително тънкият познавач на този спорт Димитър Галинчев. "Всички бяхме екип, който знае какво иска и как да го постигне" – категоричен бе Кривиралчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Лудогорец реши всичко, чака на финал победителя от Ботев - ЦСКА-София
Локомотив взе дербито с Ботев! "Канарчетата" с червен картон, Пепи Андреев с два гола
Ген. Нонка Матова: Запишете се! Всяко ваше участие в спорт е здраве и добра емоция
Ботев "намигна" на Етър след трите победи и им честити празника
Томаш и Керкез отсвириха дербито Локо - Ботев в Трета лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: