ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нов скандал около случая с шофьора на БМВ-то и линейката
Автор: Васил Динев 17:04 / 17.09.2018Коментари (0)14343
© Plovdiv24.bg
Нов скандал се заформи около станалия печално известен случай от 05.09. на бул. "България" в Пловдив, при който шофьор на БМВ влезе в разправа с друга участничка в движението. Този път обаче повод за новосформиралия се скандал се оказаха видеорепортажи на Нова тв и местен пловдивски сайт, които нарушават личното пространство и свобода на пловдивско семейство, показващи неправомерно и без разрешение частния им имот като предполагаемо местожителство на обвинения в побой шофьор.

Собственик на къщата се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg, за да изрази възмущението си от случайно видения негов имот във въпросните репортажи и поставяйки основни обществени въпроси, свързани с правата на българския гражданин.

Като продължение на интервюто към статията и като общественозначима медия, Plovdiv24.bg застава зад казуса и също отправя следния въпрос към вътрешния министър и МВР:

Кой и защо разпространява конфиденциална информация към медии като Нова тв и въпросния сайт, и то в процеса на полицейско разследване?

Призоваваме МВР да се самосезира и да даде ясен отговор пред обществеността относно системно изтичащата вътрешна информация към определени медии, както и разкриването на лични данни към същите, особено след влизането в сила на строгия европейски GDPR регламент! Ще продължим да следим случая отблизо! 

- Потърсихте ни, както се изразихте, във връзка с нарушаване гражданските ви права, на личното ви пространство от други медии.

- Потърсих ви за съдействие като медия, защото се чувствам омерзен, но и в голяма степен заплашен – както аз, така и живущите в тази къща. Защото нейни фотоси и кадри някои медии безотговорно разпространяват.

- В какъв смисъл безотговорно?

- Живущите тук нямаме нищо общо със събитието, разбунило духовете в Пловдив във връзка с инцидент – разбирам от 5.09., разиграл се между господин и пациент в линейка и неговата съпруга.

- Какво имате предвид?

- Преди да отговоря на въпросите ви, бих искал да уточним един детайл. Вярно ли е, че в журналистиката има изискване за потвърждение поне от два, подчертавам - независими източника за публикуваната в медийното пространство новина, още повече, касаеща конституционни свободи на гражданите, както е в случая?....Има решение на върховния касационен съд / например от 23.03. 2012 г./, в което има осъден журналист за неспазване на това правило. Но ако в случая е спазено, възниква въпросът кои са независимите източници и няма ли нарушение на европейското законодателство за предоставена неправомерно информация?

- Вие от какво сте омерзен?

- Замесени сме в една фалшива новина, която на практика ни нанася неимуществена вреда. Нещата обаче са далеч по-сложни.

- Нека караме по ред. В какво според вас се състои фалшивата новина?

- Разни медии на фона на свои хипотетични коментари експонират нашата къща, в която никога не е живял, не живее и вероятно няма да живее господинът, повод за техните коментари. Най-малкото той не е и няма как да е собственик на тази къща. Ето защо, разпространяваните от тях фотоси и кадри са директни внушения срещу живущите тук и годно доказателствено средство за съда.

- Какви внушения по-точно?

- Сега представяте ли си една разгневена – да предположим с право тълпа, обградила тази къща в желанието си да потърси възмездие от човек, който, както ви обясних, не е живял и не живее тук!? Аз като отговорен за хората тук, включително и деца, заради фалшива новина ще трябва да изживея ужаса на един обяснителен режим, може би и нещо повече.

- Например?

- Представете си, защото това вече не е хипотеза – има достатъчно подобни примери, някой френетично превъзбуден от внушения на така нареченото свободно слово, или по-скоро слободийно слово, в такъв момент се нахвърли върху невинен, върху някой от нас!? Тогава кой ще носи отговорността? Този, който е подведен или тези, които са го подвели!?

- Вие атакувате свободата на словото?

- А вие не се опитвайте да защитавате на всяка цена свои колеги! Нямам предвид свободите. Точно обратното! Възмутен съм от тези, които се възползват от тази свобода, без да носят отговорност за нея, а по презумция са призвани. По този начин девалвират смисъла на тази свобода, включително и на вашите задължения. Тук аз виждам единствено безотговорност! Не мислете, че всичко свършва до тук, има и още една съществена подробност.

- Кажете!

- Вие не знаете, но тази къща е обявена за продан. От тези странно публикувани фотоси и кадри се нанасят допълнителни неимуществени вреди. Виждайки ги, на вероятния купувач се внушава, че не някой друг, а собственикът е някакъв "изверг“.... Дали публикуващите са запознати или не, няма никакво значение според закона.

- И все пак, кои са тези медии?

- Не само регионални – видях публикациите на въпросния сайт, но и в новините на национална медия като Нова телевизия с тези кадри. Разбира се, тук възниква  въпросът: те явно са заблудени, но от кого?

- Защо мислите, че са заблудени?

- Отнякъде имат информация за адресната регистрация на БМВ-то, нали така? От това следва ли, че господинът живее тук? Възможно е дори той да има същата адресна регистрация – откъде да знам, дори аз не знам... Тъй или иначе, нито живее тук, още по-малко е собственик на този имот.

- Вас какво ви притесни?

- Близо е до ума на всеки човек да се запита защо журналисти се появяват пред дома му, снимат този частен дом и уверено, но и съвършено безотговорно разпространяват негови фотоси и кадри.

- Вие канен ли сте за интервю от тях?

- Да тормозят гражданин само защото не са проверили детайлно информацията си?! Не бих им позволил подобен произвол!

- Допустимо е да поискат потвърждение и от вас.

- Вече ме издигате в ранг институция. Когато ви споменех за конституционни свободи, имах предвид и нарушения на конституционни задължения от съответни иституции! За мен това е намеса в личното ни пространство.

- Ние с какво можем да помогнем? Министърът на вътрешните работи обеща пълно разследване, може би трябва да се обърнете към него по този въпрос?

- Точно това е солта на проблема в тази страна. За нанесения ущърб върху свободната съвест на гражданин, за нанесена неимуществена вреда от журналистика, стигнала, но и вече копаеща дъното, трябва да се обърна към съда или да търся съдействие от неработещи институции? Вие сте медия, нормално ли е гражданинът сам да се изправя срещу грамадата от бюрокрация, или ще имате смелостта да поставите тези въпроси за обсъждане, където им е мястото?

- За нас мястото за обсъждане е в нашият сайт.

- Значи разбирате до каква драма води една фалшива новина в страна с недоразвити институции?

- Но министърът се е заел...

- Вече десетилетия понастоящем оглавяваната от него институция, както и особено останалите, имащи отношение, допускат тази вихреща се посредственост да вгорчава живота на българския гражданин. Дори да го поставя в опасност.

- Нямате ли доверие на министъра?

- Наистина, ако предприеме нужните мерки срещу очевидното беззаконие, ще го аплодирам, който и да е той. Нека провери как изтичат лични данни, съответно има ли корупция между "професионалисти“ сред различните заинтересовани. Всъщност, като увжавана медия, можете да го запознаете с гражданските ни искания, дори да му предоставите това интервю. Трябва да се сложи край на нарушаването на гражданските права чрез медиен произвол.

- А мнението ви за инцидента, както се изразихте?

- Може и да е такъв, какъвто е описан, а ако се окаже, че не е точно така?! Виждам някакви опити за опровержения.

- Къде?

Нито се занимавам, нито ме интересуват точните названия на медиите. И все пак, докога някой ще си присвоява правото да раздава правосъдие извън съда, дори чрез внушения... Защо да не се самосезира и прокуратурата....


Още по темата: общо новини по темата: 173
20.03.2024 »
21.02.2024 »
01.02.2024 »
01.02.2024 »
20.12.2023 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: