ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вие попитахте кмета, време е за отговорите! Част 4: Задръствания, "умни" светофари, автобуси
Автор: Мариана Панчева 13:36 / 20.09.2018Коментари (21)17068
© Plovdiv24.bg
Кметът на Пловдив Иван Тотев застана пред камерата на Plovdiv24.bg за отговор на поредната поредица от въпроси на пловдивчани, постъпили в рубриката ни "Попитай кмета". "Към момента има 70 кръстовища, режимът на работа на които може да се управлява от Центъра за трафик на бул. "Шести септември", припомни градоначалникът по отношение на Големия транспортен проект в частта му за светофарите. Има кръстовища, работещи изцяло по решения, които взимат на момента – т.е. самоуправляват се. Такива например са на бул. "Княгиня Мария Луиза" и "Източен", както и на бул. "Източен" с "Богомил". Други кръстовища пък работят в синхрон - т.е. заедно в едно направление като например тези по бул. "България".  

"Трафикът е натоварен в определени часове, но по никакъв начин не мога да кажа, че е кошмарен. Всички караме - с две или три изчаквания на светофар се преминава през едни от най-натоварените кръстовища", заяви Тотев. По думите му в града има проблем, но той е другаде - броят на автомобилите, достигащ близо 200 000. "Когато всички булеварди започнат да работят нормално след ремонтите, няма да имаме прекалено различна картина", коментира той.

Всички граждани, които желаят да се запознаят в детайли с Центъра за управление на трафика и сърцето на системата, могат да направят това в петък, 21 септември, от 9 до 14 часа в сградата на бул. "Шести септември".

По отношение на автобусите и елементите, свързани с градския транспорт, то Тотев подчерта преди всичко, че в България подобен проект досега не е изпълняван, процесите там са на финал, остава оборудването на последните около 40 автобуса, което трябва да приключи до края на октомври. Скоростта на работа, поясни Тотев, е един автобус на ден.

"Основният проблем идва от там, че  градският транспорт не е общински и имаме един проект с много страни, всяка от които със своите отговорности и интереси." Що се отнася до електронните билети, то Тотев призна, че към момента интересът към тях не е много висок. С електронните карти, обаче, положението е различно - близо 2 000 000 лева са приходите от продадени карти - основно преференциални, откакто системата е в режим на работа.

В тази връзка кметът анонсира новината, че от 1 октомври Общината планира да започне продажба на 3-месечни карти за ученици, студенти и пенсионери, за да не се редят на опашка за презареждане всеки месец, докато Министерството на транспорта не промени Наредбата си и този вид карти да се продават изцяло електронно. "Системата го позволява и сега, но законодателно не може да стане. Затова сме писали на министерството, получихме отговор, че нашето предложение е важно за тях и че в следващата промяна на наредбата това стане."

Велоалеите пък са безспорният успех на проекта: "Имаме най-прекрасната велоалейна мрежа в България. Продължаваме по същия начин. Имаме предпоставката да имаме най-добрата пълна велоалейна мрежа", похвали се Тотев.

Всичко, което кметът разказа - вижте в огромното интервю на Plovdiv24.bg. 



Още по темата: общо новини по темата: 7
25.09.2018 »
25.09.2018 »
21.09.2018 »
17.09.2018 »
14.09.2018 »
13.09.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Проблема са многото автомобили. Пловдив е от табела до табела, тук цената на квадрат е по-висока, след табелата са нелегални общини, където са повечето работни места. Как я виждате една крадлива община като Марица например, която само събира данък от заводите, кмета да си строи вили, да се реши да направи една читава инфраструктура, за да може Пловдив да има предградие? Няма как. Отделно от това манталитета е зле. Такава е хронологията. 50 години е карал с ладата до село да си зарежда зимнина за панелката. А сега е същото с някоя немска морга в панелката или оазиса. Когато му дойде на ум, отива за лютеница. Затова когато видят мотор, велосипед или хора чакащи на спирка, те ги мислят за луди, такова им е битието и самосъзнанието. Как ще отиде след работа пеш, с велосипеда или автобуса до село да вземе 5 чувала картофи да натъпче мазето и 3 дюнера да вечеря семейството? Няма как, значи е някой луд и мога да го засека. Това е масовия манталитет. И децата им така ги учат, на светофара половината коли съдържат ученик. Има само няколко линии ползвани от ученици, другите са по колите. Каквито и алтернативи да се предложат, те НЯМА да се ползват. Затова няма и смисъл. Поне да направят където може велоалеи, ако човек иска бързо да минава покрай творенията на социализма, които се псуват по светофарите.
+1
 
 
Направете светофарите по големите кръстовища интелигентни и им дайте да засичат трафика. Има кръстовища, на които се чака абсолютно без причина!
на 20.09.2018 г.
+4
 
 
Ако имаше удобен и надежден градски транспорт колите нямаше да са толкова.
+4
 
 
Баси, чета и не мога да повярвам, от всяка чешма мед, по дърветата доларови банкноти.....всичко е точно! Проблема бил в броя автомобили, видиш ли, това Община, КАТ и т.н те никаква вина за организацията на транспорта не носят, а сложихте светофар дори на Преслав при включването с Руски, който само може да отежни ситуацията, но не и да помага.....на криви управници, броя коли им виновен.....
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
+1
 
 
Кмета сериозно работи . На мен ми харесват градските паркове и алеите за велосипеди .
+10
 
 
Проблема е много големия брой коли спрямо капацитета на улиците.И доказателството е празници и неучебните дни.Тогава трафика не е такъв какъвто е сега.Моята констатация е на базата преди много години.Тогава заради един Панаир по улиците се усещаше.Идваха гости и изложители и когато панаира беше в онези силни години когато си беше събитие за Пловдив и по улиците се усещаше.Сега колите са много повече.Сега всяка сутрин 90% от колите са с по един човек вътре.Как да искате да е различно,като хората по улиците от преди 20-30 г, са едни и същи,като брой,но колите са двойно повече.Приходящите идващи в града също са на коли.Как да стане така,че клона да е празен,като маймуните на него са много :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: