ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Бивш апелативен прокурор с много интересна теза за връщането на смъртното наказание
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:10 / 13.10.2018Коментари (13)21131
©
В България се надигат настроения за връщане на смъртното наказание. Общественото мнение се фокусира върху жестокостта, с която е извършено убийството на Виктория Маринова. За референдум дали да се върне наказанието призовават хора в социалните мрежи. Възможно ли е това - “24 часа" попита експерти, политици, близки на жертви на тежки престъпления. Ето позицията на бившия апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов.   

"Дискусията “за" и “против" смъртното наказание в настоящия момент е безсмислена. Тя ми напомня на поредните опити да се отклони вниманието от съществени към теоретично несъществени моменти. Тези, които я предлагат, по-добре да бяха прочели какво се е случило в годините, когато то беше отменено, тогавашните дискусии, причините за премахването му. Нищо от тогава до сега не се е променило.

Ако искаме да бъдем демократична европейска държава, трябва да продължим напред. В България, изглежда, важи поговорката: "Нищо старо не забравиха и нищо ново не научиха".

Наличието на смъртно наказание означава само едно - че обществото се отказва от каквото и да е превъзпитание и прибягва към отмъщението. Смъртното наказание е невъзвратимо, не може да се отменят неговите последици и то е насочено единствено към генералната превенция, тоест превъзпитаване на останалите кандидат-престъпни елементи да не правят така.

В действителност обаче научно - социологически, психологически и правно, е доказано, че там, където има смъртно наказание, не е намаляла престъпността и то не оказва никакво съществено влияние върху нивото ѝ. Но ако следваме логиката на тези, които искат връщането му, може би ще бъде добре да възстановим и забравени преди стотици години практики като физическите наказания - бой с камшици, отсичане на ръката на крадеца и други.

Мисля, че въобще не трябва да се обръща внимание на идеи като тази да се върне смъртното наказание. Истинските проблеми са другаде и те правилно бяха поставени през последните дни. Това е проблемът за рамките на споразуменията. Другият проблем е дали, ако си признаеш в съдебния процес, заслужаваш намаление на наказанието и колко да бъде то.

Дали не трябва да се въведе оценяването на вината като елемент, който законово влияе върху размера на наказанието, и началният момент трябва да е от досъдебното производство и т.н. Това е истинската дискусия и тя трябва да се води, за да подобрим наказателноправната си доктрина. Всичко друго са празни приказки.

Що се отнася до тази малцинствена група, от която е обвиненият за безскрупулното престъпление, там нещата са отдавна изтървани. Нужен е бърз и комплексен отговор на държавата, при който да си припомним някои добри позабравени стари практики - образование, работа и т.н."


Още по темата: общо новини по темата: 95
03.07.2020 »
16.12.2019 »
08.09.2019 »
23.04.2019 »
22.04.2019 »
22.04.2019 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Не е вярно, че има научни доказателства - няма такива. Постоянно се говори за "някакви" проучвания, но никой не казва кои са тези проучвания, къде може да се прочетат. Там, където все пак има нещо по въпроса, въобще не е дадена методиката с която е правен анализът и нещата изглеждат скалъпени. Сега на този гламавец да му обърна внимание на следното: има извършители на тежки криминални престъпления (убийства, изнасилвания, осакатявания и т. н.), които след няколко години излизат на свобода. И отново вършат същото. Има много загинали хора, които щяха да са живи, ако техните убийци бяха ликвидирани за старите си престъпления. Десетки са, може би - стотици, за годините след отмяна на смъртното наказание. Ето му пряко доказателство, че наличието на смъртна присъда намалява тежките престъпления!
+5
 
 
В Китай годишно екзекутират хиляди хора. Харесва ми, че в списъка с престъпления е включено и изнасилване на дете. На последният конгрес на ККП Китай уверено обяви, че тяхната система е единствената адекватна в света в момента. Ама са силни и не се надупват на никого. А тук ни взимат за невероятни глупаци. Ако ти убият детето тогава имаш право да кажеш кое е правилно и кое не. Кой си ти да дадеш повече права на убиеца отколкото на роднините. Едно време българите имахме чест и роднините никога нямаше да оставят нещата така. Ама бяхме големи и ЗАДРУЖНИ родове.
+1
 
 
За ромите не знам как ще ги превъзпитаме Но и ние българите не сме цвете
0
 
 
Ппрестъпността в България е най-висока на глава от населението в ЕС. Това е доказано. Няколко лъскави сгради не правят хората цивилизовани европейци. За пример: Индия. Смъртното наказание сплашва останалите престъпници или тези които са потенциални. В България то е безмислено, защото всеки който има поне малко пари, ги дава на адвоката, той на съдията и го пускат. Тук има фалшиви свидетели, всички стават луди с инфаркти, записват право да гледат баба си. Закона тук е врата в полето, само който иска минава от там. Вместо смъртно наказание трябва да се закрие държавата, която и без това вече почти се е разпаднала. Народа трябва да се събуди и да измете всички комунисти, Сараите и солташаците им - БСП, ГЕРБ и патриотите, всички са руски пионки, само ченгеджийски номера, само кражби. Откакто България е под руско иго, юридически тя върви само надолу.Това, че са ни направили Троянски кон в Европа нищо не променя за нас. Някои мутри и солташаци на ДС са се облажили. Може всеки ден да лъжат, как правят акции и залавят престъпници, как расте икономиката, но това е само на думи и фалшиви документи. Всичко е лъжа. Според статистиките няма нито една положителна промяна. ПОРЕДНОТО доказателство - Цацаров: "убийството няма нищо общо с Джи Пи Груп". След два дни премиер: "спираме парите на Джи Пи Груп".
0
 
 
Смъртното наказание е една много добра практика. Виждам, че повечето хора са против, но няма друг начин. От еволюционна гледна точка само така човечеството ще продължи напред и ще се изчисти от изоставащите индивиди, способни на такива зверства. Така е било милиони години, така и ще бъде - дали ще е смъртно наказание, дали ще ги затворим по затворите, няма значение - факта е един и той е, че тези хора не трябва да продължават (да имат деца и тнт) да съществуват. А от лична гледна точка - аз не желая човек с 15 присъди, доказан рецидивист, да крачи до мен в обществото. Не смятам, че някога би се поправил. Човек, способен да извърши каквото и да е зверство, има непоправими проблеми и науката го е доказала !
0
 
 
до рязона ..... комунистическите терористи от атентата на църквата света неделя са били екзекутирани от ..... циганин :)
0
 
 
никога смъртното наказание не си е вършило работата :) преди отмяната му и след това убийствата като статистика си остават постоянна величина :) около 15 на година :)
+5
 
 
Как да превъзпиташ малко, неграмотно мангалче, което на 20 години е способно да се друса като животно и да убива без причина жена, която просто си бяга в парка? Роско, ако обичаш обясни на всички. Обясни го на близките на жертвите, че циганите могат да се превъзпитат и че ще станат по-добри хора след подобни смъртни случаи.
+5
 
 
Няма какво да ми шикалкави Роско Димов! Смъртното наказание си вършеше работата.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: