ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тежко престъпление в Пловдив поразително прилича на убийството в Русе
Автор: Васил Динев 14:09 / 14.10.2018Коментари (3)165806
© Plovdiv24.bg
Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както вече е известно, тялото на младата жена бе намерено на изолирано място в парк край река Дунав, който е бил предпочитано място за спортуване на много хора от крайречния град. Подобни места има във всеки по-голям град в България. Кои са те в Пловдив? На въпрос на Actualno.com към пресцентъра на ОД на МВР – Пловдив къде най-често се случват посегателства срещу личността в Пловдив, пресаташето Анелия Влахкинова ни отговори, че подобна статистика не се води. Факт е, че през последните години градът влезе в информационния поток с няколко новини за жестоки убийства, които обаче се случиха не на обществени места, а в жилищни сгради. Те бяха вследствие на лични взаимоотношения между нападател и жертва и при тях мотивът бе лесно откриваем.

Поглеждайки малко по-назад във времето обаче, става ясно, че в Пловдив има едно тежко престъпление, което поразително много прилича на убийството в Русе. На 12 септември 2010-а година случайни минувачи откриват труп на жена в парк "Райчо Кирков“ в район "Южен“. При последвалия оглед се оказва, че тялото е на 45-годишната Роза Мачокова, камериерка в хотел край Пловдив. Разследването сочи, че жената е нападната, брутално изнасилена и убита докато е отивала на работа в ранни зори. Установено е, че тя била намушкана около 30 пъти с нож и с прерязано гърло. Личните вещи от дамската чанта разпръснати около нея, като не липсвало нищо - нито портфейлът с парите, нито телефонът. Около час след откриването на трупа в Първо РУ е отведен клошарят Янко Шандъков, който признал, че е извършил зверството. Няколко месеца по-късно обаче, той се отказва от показанията си като твърди, че са му изтръгнати със сила. Оказва се също и че генетичният материал по жертвата не съвпада с този на Янко и той е пуснат от ареста, а друг заловен за ужасяващото престъпление и до ден днешен така и не е открит. Според съпруга на Роза Мачокова, дори да не е отговорен за убийството, скитникът знае добре кой го е извършил, тъй като е бил в същия парк през нощта. Янко обаче упорито твърди, че не знае нищо и 8 години по-късно възмездие за страшното престъпление няма. Днес паркът, в който се разигра ужасът, е неузнаваем. В него беше направен огромен ремонт, поставени са десетки лампи, видеокамери, има изградена сцена, фонтан и ограда, а деца огласят квартала с игрите си до късно. Подобно е положението с много паркове в Пловдив. Повечето от тях са оборудвани с ново осветление и видеонаблюдение, целта на което е да предпазва не само почиващите в тях, но и детските и фитнес площадки, които са чест обект на вандалски актове. Като цяло в Пловдив има немалко места за спортуване и отдих и сред най-предпочитаните са Гребната база и парк "Лаута“. Преди години те бяха неприветливи и хората избягваха да ходят в тях през тъмната част от денонощието. В последните години това обаче се промени. Сега алеята по Гребната база е осветена, има поставени камери, а мястото е все по-оживено заради изграждането на Младежкия център, бъдещата зоологическа градина и "Розариума“, като самият парк също разполага със собствено осветление и видеонаблюдение.

Подобно е положението и в парк "Лаута“. Тук централната алея е изключително добре осветена, а по нея са разположени камери. Що се отнася до видеонаблюдение може да се каже, че центърът на града е едно от най-сигурните места в Пловдив. Под 24-часово наблюдение са почти цялата Централна градска пешеходна част със знаковите за Пловдив квартал Капана, Стария град, Цар-Симеоновата градина и археологическите разкопки. Служителите на "Общинска охрана“ могат в реално време да предупредят органите на реда за нередност и те да реагират незабавно, а сигналите по телефона и видеозаписите се запазват. Освен това се следят и всички 11 входно-изходни артерии на Пловдив. Камерите, които са от най-висок клас, следят и записват номерата на автомобилите и сигнализират, ако разпознаят МПС, което е обявено за издирване. Това става както в светлата част на денонощието, така и в тъмната. Предаването на информацията е защитено, а камерите правят и 24-часов запис на място. С периметрови охрани и видеонаблюдения са оборудвани и почти детските градини в Пловдив. По основните кръстовища в града също има разположени 24 камери с 360-градусово заснемане, записите от които при нужда могат да се използват за разкриването на престъпления. От община Пловдив предвиждат разширяване на системата за видеонаблюдение. Догодина покрай събитията около Европейската столица на културата се очаква Пловдив да посрещне над 2 милиона души от цял свят. Това задължава властите в града да се погрижат за тяхната сигурност и да направят всичко възможно всички – туристи и местни жители да се чувстват в безопасност.


Още по темата: общо новини по темата: 95
03.07.2020 »
16.12.2019 »
08.09.2019 »
23.04.2019 »
22.04.2019 »
22.04.2019 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
Факт е,че през последните 10 години, градът беше доста облагороден. Спомняте ли си Лаута на какво приличаше? А вечер в градската градина, дори лятото, си беше страшно да се разхождаш...сега е пълно с народ до късно, заради пеещите фонатни.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: