ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ресторанти и хотели въведоха такса "пластмасова чаша"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 15.10.2018Коментари (3)4907
©
Такса "пластмасова чаша" може да оскъпи кафето ни в пъти. Част от големите ресторанти и хотели в Европа въведоха такава за клиентите си, които ядат и пият от прибори за еднократна употреба.

В хотели, в кафенета и барове, в заведения за бързо хранене, продължаваме да използваме пластмасови прибори, чаши, чинии и сламки. Ако изхвърлим дори само една такава чашка – материалът, от който е изработена, ще се разгради след 500 години.

Брюксел поиска пълна забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

Близо 25-30 тона пластмасови отпадъци произвеждаме годишно само европейците. Рециклират се едва 5% от тях. Останалото отива в океана, почвата или на различни сметища.

Да изпиеш кафето си в пластмасова чаша или коктейла си със сламка в едно от кафенетата в центъра на Париж е невъзможно. Защото тук пластмасата е забранена. Първоначално клиентите  трудно свикнали със забраната. От години тук по време на големите спортни събития и културни прояви, напитките в пластмасови чаши се плащат по-скъпо.

“Като си на стадиона и си взимаш питие трябва да плащаш чашката и ако искаш можеш да я върнеш и да ти върнат парите“, сподели клиентът Седрик.

От следващата година Франция въвежда и бонус маус система при пластмасата. Продуктите, които не се рециклират, ще струват с 10 % повече от същите за многократна употреба. Мерките обаче не спират до тук. Големите хотели в Европа започнаха да взимат на своите клиенти т.нар. такса "пластмасова чашка" в размер на 2,85 евро. Ако не желаете да плащате таксата  просто трябва да си върнете пластмасовата чаша на бара, когато повторно отидете да си купите кафе или чай.

Според хотелиерът Виктория Стоева такса "пластмаса" за хотелите у нас е неприложима.

“Да накараме българският потребител  към кафето, което му струва 1 лев, да плати 3 лева за пластмасова чаша, за да си го вземе за път към офиса, е все едно да накараме българския турист да плаща за wi-fi в хотелите в България“, каза тя.

По сметки на производителите на пластмаса  новите екомерки ще оскъпят много от продуктите.  Най-трудно такса "пластмаса" ще влезе в заведенията за бързо хранене, където всички съдове са за еднократна употреба.

Някои от магазините у нас също вече изпробват нови хартиени алтернативи. Съвсем скоро пластмасовите опаковки ще изчезнат и от рафтовете на големите вериги. Като първо ще спрат продажбата на сламки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба. Производителите на пластмаса още не са готови за забраната на Брюксел.

“Бизнесът не може да се настрои автоматично и толкова бързо. Няма реален източник, който да замести всички тези опаковки“, допълни още Теодора Желязкова от Асоциацията "Полимери".

Повече от 80 % от изхвърляните по плажовете на Европа боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Ако успеем да рециклираме цялата пластмаса, произведена през година например, ефектът ще се равнява на 26 млн. спрени от движение автомобила.

Източник: Нова тв







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: