ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Областният управител на Одрин посети Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:57 / 23.10.2018Коментари (0)3451
©
Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир бе на официално посещение и се среща с областния управител на Пловдив Здравко Димитров. В рамките на посещението двамата подписаха Декларация за намерение за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация – Пловдив и Областна управа Одрин с цел да укрепят и развият съществуващите международни договори в сферата на търговията, икономиката, науката, селското стопанство, техниката и културните взаимоотношения на Република Турция и Република България, да осигурят подходящи условия и да инициират съвместни дейности на бизнеса и други организации в област Одрин и област Пловдив.

На срещата присъстваха генералният консул на Турция в Пловдив - Хюсеин Ергани, директорът на областна полиция в Одрин - Али Курт, директорът на митници и търговия регион Тракия - Яшар Оджак, Муса Ашълъголу - директор на дирекция миграция в Одрин, Ахмет Хаджъоглу - директор на областна дирекция по култура и туризъм в Одрин, Атилла Байазът - директор на Областна дирекция на земеделието и горите - Одрин, д-р Аднан Тюлек - директор на Тракийския институт за селскостопански изделия - Одрин, Джемал Туран - зам.-директор на Областна дирекция на образованието - Одрин, Салих Баран - председател на Общия съвет на Търговската борса - Одрин и Дженгиз Йорулмаз - директор на Управителния съвет на Стопанската камара в Одрин.

От българска страна участие във форума взеха Генералният консул на България в Одрин - Васил Вълчев, заместник областните управители Евелина Апостолова и Петър Петров, главният секретар на Областна администрация – Пловдив - Борислав Димов, командирът на 68-ма бригада Специални сили - бригаден генерал Явор Матеев, директорът на Областна дирекция на МВР – старши комисар Атанас Илков, Светлан Кичиков – директор на Главна дирекция Гранична полиция, Ангел Цанков – директор на Областна дирекция на МВР – Хасково, ректорът на Аграрен университет - проф. Христина Янчева, заместник-ректорът на УХТ – проф. Йорданка Алексиева, директорът на Областна дирекция земеделие - Татяна Богоева, директорът на Регионална дирекция по горите - инж. Мирослав Димитров, началникът на РУО Пловдив - Иванка Киркова и инж. Пламен Панчев - председател на клъстер "Тракия икономическа зона".

На срещата бяха обсъдени темите за сътрудничество в сферата на търговията и селското стопанство, културата, образованието и беше подписана Декларация за намерение за сътрудничество и съвместна дейност между Областна администрация – Пловдив и Областна управа област Одрин.

Направленията, включени в Декларацията са следните: Реализиране на общи инициативи, действия и програми за по-нататъшното развитие на сътрудничеството между двете области, програми за икономически, образователен и културен обмен,

осъществяване на дейности за развитие на туризма и туристическия обмен, развитие на икономиката и предприемачеството, сътрудничество в сферата на образованието, културата, здравеопазването, спорта и туризма.

По време на разговора в Областна администрация - Пловдив двамата областни управители обсъдиха няколко важни теми във връзка с доброто партньорство между двете държави, сред които бяха незаконната миграция, протокола за Договорености от 13 февруари 2017 г. и Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г.

Областният управител Здравко Димитров приветства гостите и не скри задоволството си от подписване на меморандума за сътрудничество, като заяви, че той гради здрава основа, върха която ще се създават дълготрайни добросъседски и партньорски отношения. Той не скри, че с г-н Йоздемир ги свързва трайна дружба, която се е зародила още при посещението на областния управител на Одрин преди година и половина, а плод на това приятелство е подписването на настоящата Декларация за намерение сътрудничество и съвместна дейност.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир благодари за радушното посрещане и заяви, че подписването на Декларацията за  сътрудничество и съвместна дейност е ясен знак за добрите намерения на двете страни. Той подчерта, че има потенциал за реализирането на много проекти в икономическата и културната сфери, земеделието, образованието и туризма.

Представителите на висшите учебни заведения представиха възможностите за съвместни партньорства и сътрудничества, а г-н Пламен Панчев представи възможностите за инвестиции, които предоставя "Тракия икономическа зона“.

На срещата в Областна администрация – Пловдив бяха обсъдени и други съвместни проекти, които могат да бъдат реализирани в близко бъдеще, като първата стъпка вече е направена с организирането на среща между представители на бизнеса от двете държави, която ще се проведе в скоро време в Одрин. Днес се подписва и договор за побратимяване между СУ "Братя Миладинови“ - Пловдив и ОУ "Кемал Ататюрк“ в Одрин. Побратимените отношения ще бъдат във сферата на обмен на учители и ученици, и разработки на съвместни теми, свързани с образованието. Това ще даде възможност за взаимно опознаване на двете култури.

В края на посещението си Йоздемир подари на областния управител ценна дърворезба, на която е изобразена желязната църква "Св. Стефан“, а Здравко Димитров му връчи плакет на Областна администрация и картина с изглед от Стария Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: