ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изложба разкрива живота на каракачаните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 06.11.2018Коментари (0)3197
©
Пъстро, весело и буквално шумно бе откриването на изложбата "По пътя“,  пресътворяваща наследството на каракачаните, което се състоя снощи в новото пространство за култура СКЛАД в Тютюневия град. С весел глъч и много вдъхновение, ученици от пловдивското СУ "Св. Патриарх Евтимий“ още с пристигането си се включиха в творческата работилница, в която рисуваха и оцветяваха шаблони на каракачански мотиви, подреждаха пъзели и  моделираха в специално отреденото за тях пространство в залата. Творческият процес бе направляван от тяхната преподавателка по рисуване – пловдивската художничка Елица Гигова и студенти от катедра "Етнология“ на Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“. Децата с видимо удоволствие не спряха да творят от началото, по време, и след официалното откриване на изложбата.

"По пътя“ е резултат от изследователски и творчески търсения на екип от катедра "Етнология“ на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ в рамките на проект CU TENDA – истории, образи и звуци в движение (Живата памет на Югоизточна Европа), съфинансиран по програма Творческа Европа на ЕС.

Експозицията от фототабла, разположени в кръг в центъра на СКЛАД пресътворява наследството на каракачаните, което реално и метафорично е вплетено в идеята за пътя и пътуването. Елементи от сезонната подвижност на тази общност в миналото се запазват и предават до днес чрез разказите, песните, спомените, материалната и нематериалната култура. Макар и уседнали, днешните наследници остават свързани с това вечно пътуване на предците си.

Авторите на изложбата – доц. Красимира Кръстанова, Меглена Златкова, Елица Стоилова и Мария Кисикова – създават концепция, която представя по най-добрия начин откритията на екипа по време на двугодишно теренно изследване сред общности на каракачани в България и северна Гърция.

Приветствие от името на авторите отправи доц. Красимира Кръстанова, която разказа за процеса на създаване на изложбата. Тя благодари специално на Общинска фондация "Пловдив 2019“ за подкрепата и за това, че екипът е прегърнал мигновено идеята за реализиране на проекта в новото пространство. Специални благодарности доц. Кръстанова отправи и към Община Пловдив за дългогодишната подкрепа и отлично партньорство в множество проекти и съвместни инициативи, реализирани през годините. Гостите бяха поздравени и от Светлана Куюмджиева – артистичен директор на Фондация Пловдив 2019 и своеобразен домакин на събитието.

Официално изложбата "По пътя“ откри заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив инж. Александър Държиков, който поздрави сърдечно екипа на ПУ, катедра "Етнология“ за труда, усилията и впечатляващия резултат, както и децата от училище "Св.Патриарх Евтимий“, които създадоха толкова истинска, творческа  атмосфера на вечерта.

Сред гостите на откриването бяха още Савина Петкова – председател на Общински съвет Пловдив, д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, историкът Пламен Славов, както и голяма група от град Карлово, членове на Културно-просветното дружество на каракачаните в България. От тяхно име Анастасия Чолакова поздрави авторите на проекта и гостите на откриването, като не скри вълнението си от видяното. Посетителите на изложбата бяха провокирани да се потопят в света на каракачаните и да съпреживеят пътуването във времето и пространството, като имаха възможност да видят и премиерата на филма "CU TENDA – пътуване с каракачаните“, в който изследователският и творчески екип съвместно с режисьора Екатерина Минкова представят един визуален разказ за пътуването през спомена.

В средата на залата бе поставена бакърена тава, която желаещите опитваха да завъртят по начин, предаван като умение от стотици години сред жените каракачанки.

"И независимо, че каракачаните ходят най-често в черни одежди ще видите и ще се убедите, че животът им всъщност е пъстър, красив и вълнуващ“, каза Анастасия Чолакова. В края на събитието екипът и членовете на КПДК - Карлово си направиха обща снимка за спомен, в която включиха и специално направената за вечерта баница, приготвена по стара каракачанска рецепта. Изложбата може да бъде разгледана в СКЛАД в Тютюневия град до 5 декември.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: