ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Михаил Константинов: България се развива изключително интензивно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 12.11.2018Коментари (17)6343
©
Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър, в Рила и в Пирин. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава можем да говорим за повишаване на цените на храната. За това алармира в ефира на Нова тв проф. Михаил Константинов.

Той коментира масовото поскъпване на горивата, което предизвика поредица от протести в цялата страна, а това накара Комисията за защита на конкуренцията да стартира проверка в бранша.

Горивата в България поскъпнаха с близо 20% за година, макар цената на суровия петрол да е скочила с по-малко от 5 на сто. Увеличението на газа, дизела и бензина вдига разходите на производители и търговци.

Според разчетите на енергийния регулатор увеличението ще е средно с между 2% и 9%. Най-сериозен скок се очаква в Пловдив и София. Най-евтино ще бъде във Варна. Увеличението при тока е по-ниско - около 2 %.

Сметките показват, че с увеличението на цените ще се вдигне и месечната издръжка на човек - между 70 и 110 лв., като по последни данни средната работна заплата в големите градове е за София – 1518 лв., Стара Загора – 1101, Варна – 1060 лв. в малките градове – например Видин – средната заплата е около 740 лв.

С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално, смята проф. Константинов.

"Това е границата. Общо взето долната граница е 600-700 лева на човек", добави той.

В момента в София има по-голяма плътност на автомобилите на глава от населението, отколкото в европейските градове и освен това ние "търкаляме" в момента 3,5 автомобила при 6 млн. активно население. Това е потресаващо число. Голяма част са стари автомобили, които малко се карат, но всички големи градове са задръстени от автомобили, каза още той. По думите му в България все още е голям процентът на укритите доходи.

"Първо има скрита икономика. По най-ниски оценки е 25 на сто, но вероятно е малко повече. Това показва, че нашите доходи са поне с 25 на сто по-високи. Вярно е, че това не отива при всички еднакво. За съжаление, много заплати се плащат в пликове под масата, без да минават през облагане с данъци, което по-нататък става тежко, когато човек трябва да се пенсионира", уточни проф. Константинов.

По данни на Института за енергиен мениджмънт отоплението с климатик, дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Ако разчитаме на климатика през студените зимни дни, отоплението излиза около 5 стотинки за киловат час, а с централизирано парно е 11 стотинки.

Хранителните продукти също поскъпват. Първият скок в цените се усети още през лятото при хляба – между 10 и 15 стотинки.  Като може да има повторно увеличение през идващите зимни месеци – до 3 процента.

Очакваният ръст при месото и колбасите е 2-3 %. Сиренето, млякото и кашкавала с  3-4 %. Само за една година цените на храните в България са скочили с 25%. Търговците прогнозират ново 5% увеличение на цените на хляба, млякото и месото в началото на 2019-та.

"Почти една четвърт от храната я изхвърляме, което е безобразие. По данни на "Евростат" стандартът на българина преди 11 години беше една четвърт от средноевропейския. В момента нашия стандарт е 52% от средноевропейския, т.е.  ние повече от два пъти сме увеличили нашия стандарт и то при положение, че те не са стояли на едно място, т.е. България се развива изключително интензивно с обобщени показатели. Това, че много хора не го усещат лично и искат още, за което са прави, е друго нещо", посочи той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.11.2018 г.
0
 
 
да млъкне , че е смешен
-1
 
 
Смахнат професоре , поне двама ще ти вържат - плюнките ФИЛИПСБУШ и Чопърчо !
+2
 
 
Този "разбирач" за нищо, ама за нищо не става - сигурен съм, че повечето хора са го разбрали отдавна !
Aнонимен
на 12.11.2018 г.
+3
 
 
Този корумпиран жабок отдавна президента трябваше да отсвири!
+3
 
 
"С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално, смята проф. Константинов". Не, не е нормално, професоре, защото с тези 750 лв. на член от семейството едва ли могат да се покрият разходите за храна, облекло, електроенергия, вода, телевизия и интернет, поддръжка на автомобил, ремонти на жилище (или наем за такова), за детски/учебни заведения и безброй още уж дребни разходи! А за култура? (театър, опера, концерти, кино, почивки на море и планина...?)...
Aнонимен
на 12.11.2018 г.
+1
 
 
Константинов ни посочва негативите срещи които трябва да се борим.А това е корупцията. За да е спокоен народа трябва прозрачност на всички пера в икономиката и допитване и публични учете пред народа за дейностите засягащи ги пряко .
Aнонимен
на 12.11.2018 г.
+3
 
 
Докога свинските медии ще ни пробутват този сенилен папардак, назначен за специалист по всичко ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: