ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (19)
Труд запази традициите на хандбален Пловдив! Скоро селото ще има и модерна спортна зала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:17 / 04.12.2018Коментари (0)8140
В годината, когато отбелязваме 60 лета от официално създаване на БФ по хандбал, този спорт в Пловдив е почти закърнял орган. Нищо, че градът под тепетата е един от пионерите на спорта у нас, има и съществен принос за развитието на играта.

Нещата в намиращото се на хвърлей място от Пловдив село Труд са съвсем други. Хандбалът тук запази традициите. Остана жив, деен, нищо че се пръкна година-две след големия център. Труд продължава  да мери сили, да опонира с успех на далеч по-големи по население и възможности хандбални центрове. Изключителна заслуга за това има местният "човек-оркестър" Александър Богданов.

Вече повече от 35 години той работи неуморно, за да запази традициите на прекрасната игра. Разбира се, тук му помагат мнозина, най-вече президентът на СТОВИ Иван Петков. Кметът на община "Марица" Димитър Иванов също удря здраво рамо. Достатъчно е да кажем, че ръководството на общината планира до края на идната година Труд да има своя модерна зала. Една прекрасна придобивка и за хандбала.

Александър Богданов, основният двигател на постигнатото от уникалния хандбален център у нас, е роден на 19 юни 1961 година в село Труд, община Марица, Пловдивска област. В периода 1976 -1981 г. играе за юношите и мъжете на "Тракия" (Пловдив). Връх в неговата кариера е участието му през 1979 г в срещите от турнира за КНК в Европа по хандбал между АФД "Тракия" и "Борац" (Баня Лука).

От 1982 година Богданов е треньор в Труд и се занимава с всички възрастови групи, основно в мъжкия профил. Играе в представителния тим на селото при първото му участие в "Б" РХГ (1983 г.). От 1997 г. е треньор и президент на хандбален клуб "Труд". Извежда мъжете до промоция в "А" РХГ (1999-2000 г.). На практика този отбор, вече като "Ботев" (Пд), става носител на купата на България по хандбал при мъжете за 2000 г.

Под негово ръководството селището печели 7 (1, 3, 3) медала от държавните първенства за подрастващи. В конкуренция с водещите български центрове Труд извоюва два пъти титлата (2015 и 2016 г.) на България по плажен хандбал при мъжете. Като треньор Богданов възпита редица национални състезатели, включително Николай Ненчев, Христо Кутев, Величко Петков, Атанас Янев, Христо Ангелов и Иван Стайков някои играли и в националните отбори за мъже на България.

В досегашните си 19 участия в прегледа на спорта в малките селища (БАСС), водените от Александър Богданов отбори извоюваха десет шампионски титли, имат още три сребърни и един бронзов медал при юношите. Спечелиха още сребърен и бронзов медал при девойките.

През 2000 г. Богданов се дипломира в ПУ "Паисий Хилендарски" със специалност  "Физическо възпитание". Оттогава е спортен организатор в община "Марица", а от 2015 и общински съветник. Сега е учител по физическо възпитание в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Калековец, община Марица.

Богданов обяснява позициите на хандбала в Труд със запазените  традиции на този спорт. Той е убеден, че посятото семе на хандбала тук е със здрави корени, благодарение на Динчо Налбантски, Георги Козалиев и други, които прихванаха спорта в Труд. После израснаха имена, които са гордост и за българския хандбал, като Мария Русалова, Паунка и Недка Русинови, Атанас Матански и Димитър Гатов. Те и другите, които са хващали хандбалната топка станаха причина в Труд да се настани един интересен феномен. Когато на децата хвърлиш футболна и хандбална топки, те посягат към по-малката!

"След време така се развиха нещата, че аз поех в треньорското поприще", казва Богданов. "Възпитах почти четири поколения в този спорт. На някои от сегашните момчета съм тренирал бащите, че и дядовците им! Някога около мен израсна Запрян Петранов. После синът му Манол хвана топката. Сега между големите ни надежди е най-малкият - Запрян Петранов, намерил място и в националния отбор. Синът на Димитър Ангелов – Христо сега е здрав стълб в мъжкия ни отбор. Около Божидар Кратунков расте друго поколение спортисти. Както е и с други мои състезатели", допълва специалистът.

Традициите ни помагат да мерим и сили с големите национални центрове по хандбал  като Бургас, Варна и София. През 2017 г.  децата ни извоюваха бронзови медали от първенството на България. Три от 12-годишните деца - Запрян Петранов, Николай Кузев и Владимир Тасков, пък попаднаха в националния отбор.

Мечтата на поколение спортисти от Труд – да имаме зала е напът да се сбъдне. Ще бъде изградена в училище и ще отговаря на условията за провеждане на хандбала на всякакво ниво!

Богданов казва, че прекрасният спорт може да върне позициите си в Пловдивско, ако многото учители, които са израснали с хандбала започнат за работят в училище със своите деца. Тогава не само Труд ще защитава честта на хандбала в областта!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: