ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Икономист за Пловдив: Феноменална заетост, ръст на заплатите и магнит за нови жители
Автор: Мариана Панчева 13:51 / 06.12.2018Коментари (36)19198
© Plovdiv24.bg
9,1% е средногодишният ръст на заплатите в производствената сфера за Пловдив и областта. Данните изнесе икономистът Георги Стоев на специална пресконференция днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg. За сравнение - стойностите за столицата сочат 7,4%, и 7,5% като цяло за България. 

"Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите растат много по-бързо от средните", обобщи положението Стоев. Пловдив бележи и друг рекорд - феноменален е ръстът на заетостта, отчетен през 2017-та година: 38 000 души. "Ръст, по-голям от този на цяла Северна България", поясни икономистът. Като цяло цифрите сочат още, че тук по трудово и служебно производство са наети 72 000 души. 

Всичко това се отразява на миграцията, привличайки хора да живеят в Пловдив, който по този показател е нараснал с 2400 души на година. За сравнение механичният прираст в столицата за същия период е 3600 души.

"Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са основно млади хора между 20 и 45 години", изтъкна Стоев. Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, особено ако току-що са завършили техникум - така например прогнозите стартови заплати за монтажници, оператори на машини или т.н. хора, които работят с ръцете си, са между 750 и 1000 лева чисто. 

Това до голяма степен се дължи и на Образователно-индустриалния борд, който Пловдив въведе пръв в България. "Другите градове ще се събудят и ще ни следват", коментира по този повод Георги Стоев. Целта на борда е ранно кариерно ориентиране - ориентиране на децата от 6 и 7 клас, както и тясно сътрудничеството между образователните институции и бизнеса. "През тази година свършихме много работа за това как и къде да се насочат да учат. Това са решения, които се взимат от родителите и те трябва да са информирани добре", коментира и кметът Иван Тотев

"В много отношения е по-добре да имаш добра професия, отколкото да завършиш висше образование на всяка цена. Възможностите също са много повече, особено с всички тези международни компании, а и с пловдивските, които се развиват", допълни и зам.-кмеът по образование Стефан Стоянов.



Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Факт е,че в Пловдив работа има много, но заплатите не са това, което трябва да бъдат! 900-1000лв не е добра заплата! Лошото е,че заради безумните темпове на строителство в града, изкарват големи заплати всякаква нискоинтелигентна паплач, вкл цигани, които работят по строежите и масово вземат по около и над 1500лв на месец (имам преки наблюдения в бранша). Те си накупиха жилища тук, карат коли в града, а ги насъбраха от околните паланки и села. Резултатът от това, вече е видим - катастрофи, превръщане на околоблоковите пространства в кочини, бой за паркоместа и т.н.
+2
 
 
България-страната на работещите бедни. На запад един от семейството да работи и парите стигат за нормален живот и осигуровки на цялото семейство. Тук двамата работим и покриваме само битовите си сметки на четиричленно семейство. Всеки друг разход ни е в тежест.
+3
 
 
Не е странна работа! Пишат се само глупости! 90% работят на заплата до 1000 лв говоря за чисто! А колко хора има със заплати от по 500-600 лв. Нека някои уредени не си мислят че комшията до тях и той е с на мама и тати парите! И тези пари при тази инфлация, която едва ли не още малко ще е изкарат отрицателна са нищо! Всичко поскъпна поне двойно за последните 2-3 години. Само дърдорят , а отгоре на всичко щото сме забогатяли та и данъците да ни вдигнат. В коя европейска държава има такъв стандарт, че да работиш и да си беден! Нема такава държава! За децата няма ясли, няма детсли градини! Частните са по 500-600лв. И как да стане питам аз!
-2
 
 
друго важно нещо е че се развиват нещата в няколко направления :) ..... производство .... туризъм ..... айти ..... услуги :) ..... при това положение при една бъдеща криза последствията нама да са толкова осезаеми:)
+1
 
 
А бе ти дето ги говориш тези работи на себе си не вярваш ,а искаш хората да заблуждаваш. Огледаи се хубаво и виж ,че всичко е пълна мизерия.
+1
 
 
Странна работа. Аз уж живея в Пловдив, а нито имам работа, нито заплата, нито мога да си позволя апартамент. И през всички 10 години в които съм работил, заплатата ми не е била над 1000лв. Преди да да тръгнете да ме изкарвате некадърен, да учил съм, имам средно и висше.
0
 
 
на г-н Икономиста му кажете да си скъса купената диплома! Ето ви една лека сметка. По данни на НСИ средната заплата бруто за Пловдив е 986 бруто(765 нето) за София е 1516 бруто(1177 нето). Ръст от 9.1%(рекорден според "икономиста) за Пловдив в сума на основа по горе посочените средни заплати е 69.61лв ръст на заплатите в Пловдив, докато в София увелияението в лева въз основа на средната заплата е 87.09лв. Какъв е извода ? Ами на софианци заплатите са пораснали повече от на пловдивчани, а тази статия и заблуждението, в което се опитва да ни въвлече не и се получи. Икономиста да си скъса купената диплома и да не се излага повече с мнение в публичното пространство!
на 06.12.2018 г.
0
 
 
В Пловдив напоследък се всява омраза към хората , идващи от по-малките градове и села , а към ромите дето развалят целия интериор на града се гледа с добро око. Чакайте малко и хората от села са част от България и не са по-зле от тези , които се наричат кореняци. Не ми ясно какъв е източника на данните икономистът Георги Стоев , но това което казва е точно , като разсъжденията на "Галъп" , че Еди кой си кандидат щял да спечели с Еди колко % . Питам се , дали някога въобще е обикалял Пловдив да види дали това което казва или цитира някаква статистика се доближава до реалността. Кмета и той се прави на ощипана мадама - нека покаже поне един два фиша за заплата на "хора, които работят с ръцете си, са между 750 и 1000 лева чисто. " , където да се види това ясно . Защото както е казал дякона: "Дела трябват, а не думи."
+4
 
 
Броят на "имигрантите" в Пловдив е доста по-голям (поне 10 пъти) от това, което се посочва в статията! Съдя по автомобилите и строителния бум в града. Всичко това не се дължи на някакъв измислен борд, нито на въображаемото повишение на доходите! Причината е тоталното ликвидиране на поминъка на тези хора, доскоро населявали южните части на България - Хасково, Кърджали, Харманли, Смолян, Мадан и прилежащите им села. Има и хора от Ямбол и Сливен! Предприятията бяха фалирани и разграбени, рудодобива и тютюнопроизводството също!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: