ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прогноза: Най-силен пазар на труда и най-много нови работни места в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 11.12.2018Коментари (25)13228
©
Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март според резултатите от обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, които бяха обявени днес. 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет региона в България, е най-слабата през последните четири години, като перспективите за наемане намаляват с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база. 

"Намеренията на работодателите за наемане на служители през първото тримесечие на 2019 г. остават сравнително скромни, което се дължи на факта, че в началото на годината те обикновено изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за увеличение на работната сила. В същото време компаниите все по-често споделят притесненията си, че имат нужда от нови служители, но не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати. В момента едни от най-търсените профили включват работници и експертни позиции и много работодатели вече започнаха да внасят такива таланти от чужбина“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

"Изключително важно е всички заинтересовани страни – директори, мениджъри "Човешки ресурси“ и собственици, да осъзнаят, че пазарът на труда е крайно конкурентен, така че трябва да осигурят на служителите си дългосрочен ангажимент, за да се задържат на пазара. Един бизнес днес трябва да е подготвен и да инвестира в работната си сила и колкото по-бързо реагира в настоящата ситуация, толкова по-добра позиция ще има в бъдеще.“ 

През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% - подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. София и Варна също предвиждат възможности за нови работни места с прогнози от +9%, докато работодателите в Русе и Бургас отчитат прогнози от съответно +8% и +7%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители намаляват в три от петте региона, като работодателите във Варна отчитат най-значителен спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта.

По отношение на отделните сектори се очаква нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустрии през следващото тримесечие. Работодателите от сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ споделят най-силни намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +25% - значително увеличение от 15 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Сектор "Строителство“ също отчита ръст от 15 процентни пункта с прогноза от +19%, докато работодателите от сектор "Търговия на едро и дребно“ имат прогноза от +14%. Както в сектор "Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“, така и в сектор "Производство“ работодателите предвиждат умерено увеличение на работната сила с прогнози от +10%, докато работодателте от сектор "Минно дело“ и "Публичен и социален сектор“ отчитат най-слабите прогнози от +2%.

В допълнение работодателите от средно големите компании (50-249 служители) споделят най-силните намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +14%, докато прогнозата на големите предприятия (>250 служители) е +13%. Малките (10-49 служители) и микропредприятията (<10 служители) отчитат прогнози от съответно +8% и +6%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от средно големите предприятия отчитат подобрение от 5 процентни пункта, докато прогнозите на работодателите от големите и малките предприятия са по-слаби със съответно 4 и 3 процентни пункта. Работодателите от микропредприятията отчитат сравнително стабилни планове за наемане на служители.


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
На мен ми харесва Пловдив , като индустриален център на нова България .
-1
 
 
Elestar....Вземи се гръмни моля те.Ако Хепи е елитно заведение,то ти си СЕЛЯНДУР от класа.Та коя магия е развалил Тотев на Пловдив....онази с кенефите на Славчо ли ? Хубаво е че пишеш Чопър с големи букви,но аз не съм живял в Англия и нямам намерение.Тези строителни нотки явно идват от отпадъците на брат ти с 15 год.стаж :))))
на 11.12.2018 г.
-2
 
 
Проблема не е в работните места. ДА, има ги предостатъчно и това поскоро е отрицателно, ще обясна защо: за една позиция кадидастват да речем 100 човека , взимат един и очакват от него да прави чудеса и да поема работата други хора , които от своя страна държат на местата си и по всякакъв начин вгорчават живота на новака,като висше стоящите не обращат внимание какво се случва в даден отдел. И когато даден служител каже искам нещо (повишение , по-добра работна среда или нещо) му бият шута и му казват или продължваш с нас на същите условия или има още дрипльовци съгласни да вършат работат ти. Проблема е начина на назначаване , израстване и ангажираност на работодателите към новия служител. За почвето работодатели обучение и въвеждащи програми или не съществуващи или са неясно обособени. Също ако някой погледне jobs /zaplata или друг сайт и направи елемтарна проверка ще види особенно при outsorsing компания , са периоди много места август-септември/март-април ( защото след лятна/ваканция ваканция има много напуснали или по-точно свършването на изпитателния ) , което показва че държат заплатите на едно ниво , а след като се изнесоха в провиницията успяха да намалят заплатите , нищо че приходите им растат. Така че хубаво да има нови големи играчи на пазара , но трябва да се гледа реално какво точно предлагат - а не само да се разкриват нови и нови работни места , а да няма хора , които да искат да работят на тях и да се хвалиш: ейй го на има работа , а не искате да работите ... ( също и илюзията за това че еди кой си получавал големи пари също е глупава)
0
 
 
И едни от най-мрънкащите хора са тук,за съжаление.Всеки байчо иска да взима,колкото всеки инженер,програмист и всеки по-високо квалифициран човек.А насреща просто едни бачкатори,лошо няма,но не може да имаш големите претенции.Има и бачкатори без специална квалификация,които взимат 1300-1500,но с много труд.А масата иска да взима много с кибик на стола от 8 до 5.Няма как да стане,спрете да се оплаквате,а работете.Работа има,другото зависи само от вас.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: