ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Отчетоха все повече загуба на вода в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:05 / 14.12.2018Коментари (3)2113
© Plovdiv24.bg
Установяваме недобро състояние на организацията, работата и поддържането на информацията във ВиК дружествата, особено държавните. Това заяви директорът на Дирекция "Водоснабдяване и канализационни услуги" в Комисията по енергийно и водно регулиране“ (КЕВР) Ивайло Касчиев, предаде БГНЕС.

На брифинг в КЕВР Касчиев разясни основните констатации и изводи в Сравнителния анализ на ВиК сектора за 2017 година, приет на заседание на регулатора на 13 декември. През 2017 г., в началото на новия регулаторен период, са заложени много по-високи изисквания към ВиК операторите в България. Преобладаващата част от тях са държавни дружества, с принципал МРРБ. През изминалата година КЕВР е извършила планови проверки във всички 28 големи регионални оператори, а те продължават и през настоящата година. За съжаление проверките констатират редица проблеми в сектора.

"Масово нашите регионални оператори не поддържат регистри на активи, на аварии и на лабораторни изследвания на качеството на водите и утайките, които се генерират в пречиствателните станции. Това води до недобра ефективност и недобра организация на управление на тези системи“, смята Касчиев. Той подчерта, че все още много от информацията в дружествата се поддържа на хартиен носител, а малката част, която се дигитализира, се съхранява на локални компютри. Ето защо един от фокусите да КЕВР е да изисква от операторите да повишават качеството на информацията, за да управляват по-добре системите си.

От КЕВР отчитат и друг сериозен проблем – загубите на вода остават все така високи. "Твърде устойчиво загубите на вода в България продължават да стоят над 60%. За миналата година загубата е 61,24%“, отчете Касчиев. Търговските загуби, свързани с неточно измерване и кражбите на вода, също са високи, което води до липса на приходи в операторите. Големият дял на нерехабилитираната водопроводна мрежа също се оказва тежък недостатък. Статистика показва, че едва 0,5% от нея е подновена през 2017 г., а секторът се нуждае от повече. За пример Касчиев посочи водомерите на сградите, 45% от които са неизправни. Друг съществен проблем – високата неефективност на персонала.

"Там се назначава и поддържа ненужно висок брой служители и това води до раздуване на разходите“, категоричен бе Касчиев, който изтъкна необходимостта от оптимизиране на персонала. Според него контролът на начина на управление на ВиК дружествата също не е на необходимото ниво. "Върви реформа в сектора, но за съжаление не виждаме реформа в самите дружества, а това е изключително важно“, смята той. Въпреки проблемите обаче, инвестициите в сектора продължават, като за 2017 г. те са били на стойност 193 млн. лв. От КЕВР признават още, че повишаващите се цени на места надхвърлят прага на социална поносимост.

Източник: БГНЕС







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Спокойно - парите за тези загуби ги взимат от потребителите... :(
Aнонимен
на 14.12.2018 г.
+1
 
 
Поредните държавни проверители, без никаква практическа подготовка и идея. Пълно е в България с такива алабализми...Бил раздут щата във ВиК. В кои ВиК е раздут щата бе ахмак ? Щат на работници с по 500-600 лв. заплати, които в зной и студ са по аварии, или на такива проверяващи държавни чиновници с по 2000 лв. заплати ? Ах, ахххх. Само бирници и изедници.
0
 
 
Когато спрете да им разрешавате да повишават цената на водата, тогава ще започнат да свиват персонала и да ремонтират мрежата, за да минимизират загубите. На всички ни е ясно, че законът "позволява" държавата да компенсира дружествата за загубите им и по тази причина те ги държат на тези нива. Освен това, ако пречиствателните станции работят и всичко е добре, как ще ни продават бутилирана вода? Трагично е при толкова много вода в България, да купуваме трапезна вода за домакинството, но все пак това са едни пари и литъра, а не кубика е 2 лв...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
Политическо противоборство в САЩ
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: