ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Римският акведукт в Пловдив в окаяно състояние
Автор: Мариана Панчева 09:35 / 24.01.2019Коментари (18)12811
Пловдивчанин повдигна въпроса за състоянието на акведукта на "Коматевско шосе", изпрати писма до всички институции в града, включително и до редакцията на Plovdiv24.bg.

"На 20.01.2019г., при направено от мен посещение на археологически обект Римски акведукт в Пловдив, за мое огромно съжаление забелязах, че той е практически надраскан на десетки места със спрей и боя. Тази археология на открито е уникална не само за Пловдив, но и за България, тъй като другите открити акведукти на територията на България към днешна дата не са запазени. Никъде няма табела или надпис, указващ името, предназначението или годината на построяване на въпросния обект. В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата е недопустимо една от перлите в археологията на града и обект с национално значение да бъде в сегашния си вид, видно от приложените от мен снимки.

Като гражданин на Пловдив ми е трудно да приема, че не можем да изчистим подобаващо археологията си, но имаме модерни кошчета за боклук под земята по улица "Отец Паисий", за които Общината е платила не малко пари. Трябва да заявя, че след кратка справка в интернет се оказва, че аз съм поредния гражданин на Пловдив, сигнализиращ за вандалското отношение към този паметник на културата и отново за огромно съжаление, отговорните институции явно с години не предприемат мерки по изчистването и опазването на този археологически обект.

Подобни археологически обекти в Европа не са много и затова като пловдивчани може само да се гордеем с културното си наследство. Иронично, надраскания с боя надпис "Обичам те Бебчо" върху над две хиляди години история контрастира с пъстрите плакати за Пловдив – Европейска столица на културата. Две неща, които за всеки нормален и културен човек са несъвместими. Тъй като Римският Акведукт в Пловдив представлява уникален архитектурен паметник, подавам този сигнал с надеждата да бъдат предприети адекватни мерки по изчистването и съхраняването на обекта по начин достоен за Европейската столица на културата, защото културата започва от там – да опазим наследството от хилядолетната история на Пловдив. Призовавам и отговорните институции да се наемат и със срок в който да бъдат извършени необходимите действия по изчистването на археологическия паметник, тъй като сегашните драсканици седят вече с години.

Искрено се надявам някой ден този паметник на културата да бъде експониран подобаващо и да се наблегне не само на значението му като римско културно наследство, но и като уникален архитектурен паметник, показващ високо развитата технология на строене от преди 2000 години, каращо гръцкия писател Лукиан, още през 2 век да напише: "Това е най – големият и най – красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му", гласи писмото.

Наш репортер се свърза с ОП "Чистота". Директорът Иван Стоянов заяви, че общинското предприятие притежава нужната техника за премахване на графити, бригада работи из града за заличаването им. Проблемът в случая идва от това, че става въпрос за ценен археологически обект и задължително трябва указание за материалите и методите за отстраняване на надписите, които указания трябва да се получат от Националния институт за недвижимо културно наследство. "Да, и ние искаме да изчистим Акведукта, но не може да действаме без разрешение на НИНКН", категоричен бе Стоянов. 

Plovdiv24.bg се свърза и с администрацията на район "Южен". Кметът Борислав Инчев заяви, че ще се обърне сериозно внимание на сигнала, а администрацията му ще направи запитване до НИНКН по проблема, за да се укажат начинът и редът по почистването на графитите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 25.01.2019 г.
0
 
 
Чопър си мисля , че вече няма нужда се обсъжда , всички знаем що за стока e таз сестра. Нали е казал : не културно наследтво площада пред пощата , тепетата у други обекти, но виж според него Megani и Планета са културни неща... Това че един обект е частна собственост , това не означава , че ако в него попада паметник на културата или символ на града , трябва да се разчита на само на добрата воля на собственика да ги подържа. Доколко знам има орган , който следи какво се случва с тези обекти и потенциално трябва да проверява , как частника се грижи за тези обекти.. Похвално е че са решили почистването. Но защо са допсунали въобще изрисуването. И пак имали глобени или наказани въобще за вандализъм. Културното наследство не се пази в Пловдив , а места които са събирали пловдичани години наред се притворяват и се създават обекти , които едвам ли някога ще събират хора на едно място. Лошото е че в Пловдив властва частния интерес , а не общинския и гражданския интерес. Докато няма публично наказани за подобни злодеяни - синчета на Чопър , ще продължават да рушат , рисуват и да газаят закона без капка срам :(
0
 
 
Чопър ти явно имаш раздвоение, хем няма нищо старо, хем колоните са автентични, тоест на над 2000 години....ти си експерт по всичко. Респект.
-2
 
 
Нищо старо няма в тези колони.Само основите са автентични.Това е бетон и изпечени тухли тип римски от времето,когато строяха Коматевския възел и решиха да възстановят Аквадукта.Тъй,че какви разрешителни от НИНКН за бетона ?
-2
 
 
на оня инчев само устата му голяма :) ..... тревата не може да се организира да си окоси ..... вие искате даме груев да ви асфалтира :)
+1
 
 
Преди няколко години се пишеше по медиите как акведуктът ще бъде осветен с художествено осветление и ще бъде една от първите атракции, които пристигащите с влак от посока София ще виждат в Пловдив. Най-вероятно тази идея събира прах в някой архив на деловодство в избено помещение зад няколко катинара ала Галактическия стопаджия. По-дразнеща от самото занемаряване е обаче реакцията на Стоянов и Инчев в статията. За тях проблемът се състои в това да бъдат изчистени конкретните драсканици в момента. Това, че те ще се появят отново върху оставения без осветление, камери, а защо не и нещо като жив плет акведукт, не е проблем. Напротив, така след няколко месеца имената им най-вероятно отново ще са по медиите и ще могат да се снимат пред геройски почистения акведукт - и така до безкрай.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 24.01.2019 г.
0
 
 
Ако някой иска да направи нещо полезно, може да се съхрани основата на акведукта до училище Елин Пелин. Но някой се престарава в опитите да не се свърши нищо. Точно пък надрасканото е с история по-малка от моята. Когато бях дете, цялата археология си седеше кротко под земята, както си седеше и под Коматевско шосе. Та не е никакъв особен проблем да се изчистят камъните и бетона от 80-те години на миналия век.
0
 
 
Много ми харесва снимка 11/13. Иначе 2 камери и 5 прожектора (което са не повече от 1000лв. ако ще се прави с частна инвестиция или 12000лв. при обществена поръчка) и проблема е решен.
0
 
 
След подаването на този сигнал, научих нещо ценно. Друг път да включвам задължително директора на НИНКН с молба да даде инструкции, как по Общините да си изчистят археологията, ако имат такава, защото Общините, при все желанието им да го направят са с вързани ръце!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: