ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Гергов прехвърли "Слънчев ден" на фирма на Ангел Палийски, вижте схемата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:59 / 28.01.2019Коментари (2)14709
© Plovdiv24.bg
Новият собственик на "Слънчев ден" е фирма на Ангел Палийски, който е най-известен в публичното пространство като дългогодишен президент на футболния клуб "Ботев" - Пловдив. Според представен в Търговския регистър договор политикът от БСП Георги Гергов е продал на "Амадеус - Ей Си Джи" своите 100% в "Съни тур", което е мажоритарен акционер в курортното дружество. Цената не става ясна.

Любопитното е, че това е станало още на 12 октомври 2018 г., дни след като Общинският съвет на Варна реши и правителството осигури средства да се изкупи за баснословните 43 млн. лв. от Гергов така известната "Дупка" - 3 дка имот в центъра на града, където заради археологически находки не може да се строи. Засега не е ясно дали сумата се е озовала в "Слънчев ден" и съответно е за новия собственик или в друго дружество на Гергов.

От самото начало на скоростната операция с "Дупката" беше ясно, че тя се случва с политически протекции. Източници разказват, че се прокарва с брокерство на депутата от ДПС Делян Пеевски и вероятно близко до него лице ще стане собственик на "Слънчев ден". Един от тях още тогава назова в тази роля именно Палийски. Самият той не отговаряше на мобилния си телефон и на текстови съобщения за коментар по темата.

Кой е новият хотелиер

"Амадеус - Ей Си Джи" е основано през 2005 г. от Ангел Палийски, който тогава е едноличен собственик, а управители са Сашо Шилегов и Георги Карадимов. Компанията наследява дейността на съществуващата още от 90-те като едноличен търговец "Амадеус - Ангел Палийски". Към днешна дата вече тримата са съдружници и управители, като Палийски и Шилегов имат по 42%, а Карадимов - останалите 16%. Компанията се занимава с ресторантьорство, като от регистрите се вижда, че през годините е управлявала бистро, регистрирано като преместваем обект, в Слънчев бряг. Явно има и други обекти, тъй като през летния сезон наетите й служители достигат над 150 души, а годишните обороти са около 2 млн. лв.

Изглежда, идеята това да бъде новият собственик на курорта на Гергов е била поне от началото на 2018 г., защото още през май именно "Амадеус - Ей Си Джи" спечели концесията на плажа "Слънчев ден" пред хотелите. Палийски вече има такъв опит - до края на 2015 г. той е бил и управител на "Сънинвест". Това дружество през 2002 г. става концесионер на северния плаж в Слънчев бряг, като през 2017 г. беше отстранено заради множество нарушения. Там съдружници са фирми на редица хотелиери, сред които Арабаджиеви, Румен Чандъров, Сава Чаролеев и други.

Палийски влиза в управата на "Ботев" още от възраждането на клуба през 2010 г., когато като собственик се афишираше Цветан Василев, а неговата КТБ беше спонсор на отбора. След краха на банката като спасители се появяват Румен Чандъров и собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов. А сега последният е основен акционер на клуба с 60% дял, който е придобил през лятото от сдружение ПФК "Ботев". По време на експресните развития около "Дупката" Самуилов става председател на съвета на директорите на мястото на Палийски, който остава в борда.

Самуилов влезе в публичния радар в началото на 2018 г., когато с пари от "Инса ойл" беше придобита Общинска банка, като подозренията кой реално контролира институцията варират от Пеевски до фракции в ГЕРБ. През август 2018 г. държавната Българска банка за развитие, която изиграва съществена роля около операцията "Дупката - Слънчев ден", е отпуснала 40 млн. лв. кредит на "Инса ойл", чрез които петролната компания е погасила задълженията си към ОББ.

Огрята от ББР сделка

Солидната финансова подкрепа от ББР за операцията е сигнал за политически патронаж от управляващите. Буквално дни преди офанзивата във варненския общински съвет ръководената от Стоян Мавродиев банка е изкупила близо 29 млн. лв. кредит на Уникредит Булбанк към "Слънчев ден". Цесията за вземането е вписана в Имотния регистър на 25 септември.

Сделката изглежда като копие на първото голямо ББР подпомагане за Гергов от края на 2016 г., когато банката отпусна 31.8 млн. евро на "Международен панаир Пловдив" и тогава дъщерното му "Слънчев ден резиденс", които в голямата си част отидоха за погасяване на задължения към Уникредит Булбанк. По този заем също има развитие - на 4 октомври дълговете на панаира към ББР - около 47 млн. лв., са поети отново от "Слънчев ден" и в Търговския регистър е заявено вдигане на залога на търговското предприятие на "Международен панаир Пловдив" в полза на банката. Така, въпреки че цената, платена от Палийски на Гергов, не се вижда в договора, само тази операция е равносилна на 47 млн. лв. плащане, тъй като след сделката за политика оставя панаирното дружество изчистено от дългове. Насред прехвърлянето беше покрит и друг дълг на дружество на Гергов - "Парк хотел Санкт Петербург инвест" изплати получени в края на 2016 г. 8.5 млн. евро заем от Д банк. Така в бизнес портфолиото на пловдивския БСП деятел остават панаирът и едноименният хотел в града, както и сградата на ЦУМ в София.

А равносметката след всички тези операции е, че експозицията на ББР към "Слънчев ден" дни преди продажбата му е скочила до над 100 млн. лв., които изглеждат невъзвръщаеми предвид хроничните загуби на курорта, чиито годишни обороти са от порядъка на 10 млн. лв. Дори и 43-те милиона за "Дупката" да са влезли в дружеството, заемите пак остават огромни за бизнеса му.

Промени по веригата

В Търговския регистър вече е заявено вписване на Палийски като собственик и управител на "Съни тур", което до октомври държи 55% в курортното дружество, а около 40% са поделени между синовете на Гергов. След няколко прехвърляния през други фирми на Гергов през ноември пакетът се окрупнява и "Съни тур" вече държи над 95% от капитала на "Слънчев ден". Отпреди дни има покана за общо събрание и на самото него за 26 февруари, където също предстоят промени в управлението.

Новият борд на компанията ще бъде съставен от трима души. Двама от тях са партньорите на Палийски - Шилегов и Карадимов. Третият е досегашният управител на "Съни тур" и негов представител в курортното дружество Деница Колева. Тя се появи в компаниите на Гергов през август 2018 г. първо като прокурист, а после и като втори управител, явно като представител на интересите на купувача.

От тримата тя има най-солиден опит в туризма. До 1999 г. е била търговски представител на Neckermann и Thomas Cook, а след това управител на туроператора "Елит тур". Другите двама са посочили в биографиите си като опит "Амадеус - Ей Си Джи".

В дъщерното дружество "Слънчев ден резиденс" вече аналогични промени са факт, като Колева е изпълнителен директор.

С няколко нарушения

Закъснялото вписване на Палийски като собственик поражда няколко проблема. Като за начало по Закона за Търговския регистър срокът за заявяване на сменен съдружник е 7-дневен, което на теория може да бъде санкционирано с глоба, но тя е със скромни размери - 500 - 1000 лв. Странно е и,че през декември с решение на Гергов като едноличен собственик на капитала той сменя управителя на "Съни тур". Съдейки по документите, тогава вече собственик е бил Палийски.

По-съществените нарушения обаче биха били при "Слънчев ден" като публично дружество. Там и до ден днешен не се вижда регулаторът и инвеститорите да са уведомени за смяна на контрола. Нещо повече - през октомври, когато вече сделката би трябвало да е била факт, Гергов коментира пред "Капитал": "Няма да продавам мажоритарния пакет още. 34% ще продам. Трябват ми пари за строителство, нямам сили сам."

Освен това по закон новият мажоритарен собственик би трябвало до 14 дни от промяната да отправи и търгово предложение да изкупи акциите на останалите инвеститори, което подлежи на одобрение от КФН, а докато това не стане, няма право да гласува с придобитите акции. От регулатора обещаха отговори на въпросите по темата в близките дни.

Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Червени прехвърлячи и богаташи.А на конгреса пеят "интернационала".
+4
 
 
ясно .... банката си иска парите за панаира :) ..... скоро няма да е на свинара ..... лошото е че и на хората няма да е :) ..... да ни е честит новият пловдивски жилищен комплекс :) или краят на една от пловдивските емблеми
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: