ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Световна медия посочи 5 причини да посетите Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 03.02.2019Коментари (2)6126
©
Английският сайт Wanderlust.co.uk публикува статия, посвете на Пловдив и изброява 5 причини, заради които да посетите града на тепетата. Ето кои са те:

1. Невероятната история

Разположен между две огромни планински вериги на решаващ вътрешен път от Западна Европа до Мала Азия, Пловдив е завладяван през вековете от траки, гърци, римляни, византийци и османци. Всеки от тях е оставил незаличимо влияние върху архитектурата на града, както и върху неговия художествен и културен живот.

Старият град на Пловдив е добро място за начало. Тук ще намерите калдъръмени улички, елегантни градски къщи от епохата на Възраждането, както и разрушената крепост Небет Тепе, построена от тракийските племена. За да разгледате историята на Пловдив, посетете Етнографския музей, разположен в зашеметяващата Куюмджиева къща.

Най-поразителното напомняне за миналото на града е древният римски театър, преоткрит през 70-те години и само частично открит. Той се намира в средата на главната търговска улица и през лятото там се провеждат редовно концерти.

2. Сензационната храна и вино

Българската кухня е сърдечна и пълна, а в Пловдив идва с екзотичен обрат, благодарение на многото завладяващи нации, които наричат ​​града дом. Популярна закуска е баницата, пълна със сирене, която се предлага от пекарните в града и си подхожда с боза - малцово питие на пшеница. Таратор - студена супа от кисело мляко, чесън и копър, е перфектен по време на горещ летен ден. Традиционната шопска салата е толкова вкусна, само и за вас.

Добрият пловдивчанин с основание се гордее със своята древна винарска традиция и не бива да пропускате да опитате местен мавруд от Брестовица - лозарски район близо до града, и смятан за най-добър в България. В центъра на града има много барове за дегустация, включително Vino Culture, където има оживен календар на събития, свързани с виното.

3. Процъфтяващ квартал на изкуството

"Капана" или капанът, някога е бил център на занаятчиите на Пловдив, като наименуваните Железарска улица и Кожухарската улица намекват за миналото на района. Кварталът изживя западащ период, докато местната власт насърчи (и стимулира) бизнеса да обнови своите западащи сгради и да трансформира района.

Днес "Капана" е лабиринт от хипстерски кафенета, художествени галерии и арт пространства, работилници, бутици и оживени барове и ресторанти. Нестандартните столове на заведения се разпръскват по калдъръмените алеи, музиканти и художници излизат и винаги се случва нещо. Той бързо ще се превърне във вашето любимо място в Пловдив.

4. Зашеметяващите манастири, само на кратко разстояние

Влиянието на българското православие е силно в Пловдив и околностите. В непосредствена близост до града има 10 активни манастира, включително и Бачковският - вторият по големина в България. Създаден през 1083 г. и притежаващ зрелищна обстановка, той е прочут с три различни култури - византийски, грузински и български. Неговата най-ценна реликва е чудотворната икона на Дева Мария, дадена на манастира от двама грузински пътешественици, Атанасий и Окрапир.

Малко по-далеч ще откриете Рилския манастир - спиращ дъха комплекс, включен в списъка на ЮНЕСКО, който се издига в залесена долина и предлага изключителна колекция от религиозно изкуство. Разгледайте елегантните му колонади, разходете се по пътеките и се възхитете на великолепието на стенописи и икони.

5. Това е европейски град на културата

През 2019 г. Пловдив е определен за Европейски град на културата. Това е първият град в България, на който е присъдена честта и отбелязва повода с вълнуващ календар от културни събития. Темата е "Заедно", а местните жители се стремят да покажат своя град в най-добрата му светлина. Разгледайте календара със събития и се присъединете към него.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
И защо никъде не пишат за провала при откриването на ЕСК,за разкопания площад,кино Космос(Комсомол),галерията на Гладстон,Зоологическата градина или Голямата базилика...Нещо да пропуснах от тролските "причини" да не се посещава града ? :)))
-1
 
 
а много скоро и площада ще е готов :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Откриват нови детски градини в Пловдив
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Висша лига на Англия сезон 2023/24
Сериалът "Чернобил" 2019
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: