ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 06.02.2019Коментари (1)1825
© bTV
Десетки села в Странджа са заплашени да останат без транспорт в края на месеца. Причината е драстично намалените от държавата субсидии за превоз в труднодостъпни и планински райони. Най-голям е проблемът в община Малко Търново, която е и една от най-бедните у нас. 

Село Стоилово е на около 80 км от Бургас. Автобус от там до селото обаче няма. Транспорт има 2 пъти в седмицата до общинския център Малко Търново. До дни обаче може да спре и той.  

"Имаме 2 пъти в седмицата сутринта и вечерта микробус, с който ходим до Малко Търново и оттам имаме връзка до Бургас, но сега спират линиите, затова сме дошли да протестираме", обясни жена от селото. Хората са категорични, че нямат алтернатива на транспорта.

Вчера екип на bTV стигна до друго село в Странджа – Бръшлян. Следващият автобус е в петък. В 8 ч. микробусът за Малко Търново е препълнен. Това е първият и единствен курс за сутринта. Повечето пътници обаче ползват превоза само до близките до Бургас села, защото е директен. 

До селото, на 65 километра от Бургас, транспорт има три пъти в седмицата. Най-автентично сред селата в Странджа със съхранената си архитектура, Бръшлян привлича туристи целогодишно.  

"Като идват гостите, обаждат се, знаят кога тръгват маршрутките и 2-3 дена тук има къде да преспят, обикалят района. А сега не мога да си представя как ще бъде! За мен това е абсолютен геноцид", категорична беше Сийка Янкова от Дружество за развитие на село Бръшлян.

"Анализът през последните три години показва, че с всяка следваща година средно намаляването на субсидията за транспорт е с около 3000 лв. на година", изчисли Деян Йотов от дирекция "Финанси и бюджет" към община Малко Търново.

"Средствата, които държавата отделя, са крайно недостатъчни. При това положение ние не можем да продължим да работим след края на февруари. От миналата седмица обслужваме направлението с автобуси и екипажи от Бургас, което води до още повече разходи и загубата се увеличава", отбеляза превозвачът Румен Христов, който има договор с община Малко Търново.

"За съжаление, със скромния бюджет няма как да дофинансираме транспорта. Търсим всякакви варианти, надявам се, че ще бъдем чути и този проблем ще остане в миналото", коментира Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново.

Решение търсят и в областната управа. Сезирано е и Сдружението на общините, което на общо събрание следващата седмица ще направи анализ за мащаба на проблема.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: