ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стандартът на живот в София над 2 пъти по-висок от Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:52 / 06.02.2019Коментари (18)22816
©
Стандартът на живот в София е над два пъти по-висок. отколкото в Пловдив и Варна. А спрямо по-бедните области в страната благосъстоянието в столицата е над четири пъти по-високо, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от "Труд".

Брутният вътрешен продукт (БВП) на човек от населението в София е над 30 000 лв., сочат последните обявени от НСИ данни. А именно размерът на БВП на човек ни дава възможност да сравняваме жизнения си стандарт с останалите държави, както и начина на живот в различните региони на страната.

На второ място по размер на БВП на човек от населението изненадващо се нарежда Стара Загора със 17 500 лв. като по този начин изпреварва редица по-големи градове в страната. Общината се стреми да привлича инвеститори, които дават високи заплати, а безработицата в Стара Загора е много ниска. През миналата година Стара Загора беше класирана на първо място в международна класация за инвестиционна дестинация в изследване, проведено то fDi Magazine - издание на Файненшъл Таймс. Индустрията в Стара Загора има двойно по-голяма роля за икономиката на областта от услугите, сочат данните на НСИ.

На трето място е София област с 15 500 лв. БВП на човек, което се дължи на близостта до столицата. Област Варна остава на четвърто място с БВП на човек от населението в размер на 13 800 лв. След това в класацията е Габрово с 12,3 хил. лв. БВП на човек, а челната шестица се допълва от Бургас с 12 200 лева. В Габрово бяха направени много инвестиции, а индустрията, също както в Стара Загора, има по-голяма роля от услугите.

Област Пловдив с 12,1 хил. лв. БВП на човек остава чак на седмо място, въпреки индустриалната зона край града, която привлича много компании. Оказва се, че стандартът на живот в столицата е точно два пъти и половина по-висок отколкото в Пловдив. А разликата между София и останалите по-малки градове е още по-голяма.

Всъщност освен попадащите в топ 7 има само още две области в страната, които могат да се похвалят с БВП на човек от населението по-голям от 10 хил. лв. Това са Враца (11,6 хил. лв.) и Русе (11,1 хил. лв.). Във всички останали области стандартът на живот е поне три пъти по-нисък отколкото в София.

Въпреки ръста на икономиката през последните години България остана на последно място в ЕС по БВП на човек от населението с 7300 евро. Това е четири пъти и половина по-малко от средното ниво за ЕС от 30 000 евро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Дали ако всички средно големи и големи фирми престанат да се регистрират със седалище в София (и съответно да плащат данъци там) статистиката ще остане същата? Как би изглеждал пейзажа на Пещерския край, например, ако "меката топлина" вземе, че започне да пълни местната хазна, а не някоя партийна касичка в София?... :)
0
 
 
Тотев не чете такива неща. Той е над статистиката! На него не му дреме и че Варна има значително по-голям бюджет. Не му дреме и за всички вас, но това е друга тема.
+1
 
 
Защо тогава данъците в Пловдив са по-високи от данъците в София?
на 07.02.2019 г.
0
 
 
Естествено!!! Шопените са разпростряли мафиотските си пипала на всякъде! То затова няма кътче в "провинцията" където да ги обичат. Те са пословични с тяхната арогантност и нахалство и циничност.
на 06.02.2019 г.
+1
 
 
Проблема на Пловдив е че през последните няколко години цари пълна анархия. Ощинската управа прави сделки зад гърба на гражданите , никой не се допитва до хората, никой не следи дали тези хора водят нормален живот , дали са доволни. Оставят се проблеми , които не търпят отлгане за края на мандата за да може на гърба на хората да се печелят избори, с обещания че всичко ще бъде по-добре и като спечелят изборите , всичко потъва в забрава. Другия проблем е отделянето на общини задушаващи развитието на големия град. Проблема не са селяните или там както ги наричате , проблема е в гражданите и че почнаха да се самозабравят. Проблема е че в града почна омраза на всеки срещу всеки и хората рядко се обединяват. И това сравенение на Пловдив със София е донякъде неправилно. София има своите плюсове и своите минуси , Пловдив също. И какво от това , че Пловдив е ЕСК , макар че ако бяха се организирали навремето щяха да спечелят много от това събитие , но не прибраха парите и в последния момент съчиниха нелепото откриване, което беше да се замъгли предствата на чуждестранните медии , че уж нещо ставало тук. Пловдив се превърнал в селски град , защото манталитета на повече хора се превърнал в такъв. Така че е време управата да се замисли над приоритетите и да започне да слушаха хората и да вижда техните проблеми , а не да се правят пред чужденците, колко било хубаво в града ...
-2
 
 
хайде като говорим че сме на последно място по бвп да се споменава и защо е така :) ..... нека да си припомним инфлациите .... наследеният дълг от оня смотаняк тодор живков и мафиотската приватизация както и много други фактори като руското влияние в политиката и гоцевите шлемове :)
0
 
 
Пловдив е с по-голямо население и много ясно, че като се раздели на броя хора ще е с по-нисък БВП.
+2
 
 
Пловдив е чак на седмо място към края на вторият мандат на Тотев...Мисля че преди 10 години пак бяхме там така че всеки сам да си прави изводите...
-2
 
 
7800 евро на човек БВП ? 116 милиарда лв е номинал БВП на България.Делено на 7 милиона души е близо 8500 евро.Да кажем ,че е 4 пъти по нисък от средния за ЕС.А заплатите не са 4 пъти по ниски от средните в ЕС.Много по ниски са.
+5
 
 
Да се сравнява град София с Област Пловдив е нелогично и некоректно. Винаги гледайте статистиките в детайлите. Лъки и Садово също са в статистиката за Пловдив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: