ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Словото за Апостола, което просълзи Пловдив (пълен текст)
Автор: Мариана Панчева 19:51 / 19.02.2019Коментари (1)15893
Поколенията на Пловдив извиха опашка пред паметника на Васил Левски, за да оставят своето цвете - млади и стри, ученици и пенсионери сведоха глава по повод 146-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на българската Свобода. А тазгодишното слово успя да извика сълзи у присъстващите, изпълнили докрай алеите в подножието на Бунарджика. Plovdiv24.bg публикува думите на Христо Христов - член на Градски комитет "Васил Левски", които просълзиха Пловдив:

"Уважаеми съграждани,

Има светини в историята на всеки народ, които надживяват превратностите на времето, надживяват идеологическите послания, политическите заблуди, боричкания за власт, пари и слава. Светини, които се издигат като икони; в тях народите се кълнат и не позволяват и прашинка да падне върху им. За българите това е Левски.

Ние, пловдивчани, не бива да забравяме един важен факт от биографията на Васил Левски, а именно, че той е бил ученик на Йоаким Груев в нашия град и че тръгва по "народните работи" от тук, от Пловдив. Дякон Игнатий хвърля расото, но не защото изоставя своята религиозна принадлежност и мисия, а защото по-велико дело - борбата за освобождение на България; изисква това. За него съществува една ценност - народното благо. "Аз съм посветил себе си на Отечеството си още от 61-во лето да му служа и да работя по народната воля".

Създава Вътрешна революционна организация, пътува неуморно, създавайки революционни комитети, не жали труд, усилия и воля да пробуди народа за освобождение. Вестта за залавянето на Левски потекла като буйна река из всички краища на страната.

Левски бива осъден. Изповедта му преди да умре: "Отче, нищо няма що да кажа, защото никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза. Ако служенето на народа е грях, то не искам прошка и от Бога". Свещеникът поп Христо Стоилов разказва за последните мигове на Апостола: "Дяконът се държа юнашки. Каза, че наистина той е първият, но след него са хиляди. Палачът му наметна въжето и ритна столчето. Аз се просълзих и се обърнах, за да не видят турците, че плача".

И аз плача за Левски, всички ние плачем за този "твой един син, Българийо!" Затварям очи, а в съзнанието ми отекват думите "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си". Едва ли ще бъде пресилено, ако не със Апостол, а със самия Христос сравним Васил Левски. Саможертвата му за целия български народ се приближава до тази, която прави Божия син за човечеството.

"Девет годин той скита се бездомен, без сън, без покой,

под вънкашност чужда и под име ново

и с сърце порасло и за кръст готово...

Той беше безстрашлив. Той беше готов

сто пъти да умре на кръста Христов...

Той биде обесен.

О, бесило славно! По срам и по блясък ти си с кръста равно.

Теб те освети

смъртта на героите. Свещено си ти!"

Христос умира да освободи човечеството от греховете. Саможертвата на Левски - да освобождава България. Христос е предаден от свои; и Левски е предаден от свои. Христос умира сам; и Левски е обесен сам. Христос възкръсва, а Левски никога не е умирал.

Народе! Отбелязваме 146 години от обесването на Апостола на българската свобода. Къде е днес Левски, чийто портрет е поставен в кабинетите на президент, министри, депутати, кметове, общественици? Къде е той, за да ни каже, че дела трябват, а не думи и още, че играем с живота на седем милиона българи и трябва зряло да се постъпва? Къде и защо изгубихме любородието си и няма ли най-после да се помирим, за да заработим заедно за Отечеството си. И трябва ли непрекъснато да се въртим ту на запад, ту на изток, за да изпълняваме все чужди съвети. За такава ли България мечтаеше и се бореше Левски? За такава ли свобода увисна той на бесилото?

146 години от обесването на Апостола. Колкото времето се отдалечава, толкова повече личността на Васил Левски се възправя със своята скромност и величие, със своята всеотдайност към народа и делото в името на свободата и бъдещето.

България в момента е много динамично общество. Предстоят ни сериозни промени и избори. От всички нас зависи какво бъдеще ще изберем. Щастие за нас, за всяко българско поколение е, че може в хода на времето да измерва своя духовен и морален ръст чрез примера на Апостола. Затова името и подвига на Васил Левски са живи и ще живеят и в днешна и в утрешна България.

Апостоле, България тъгува,

Но горда е със подвига ти свят,

Защото свобода не се купува

И само чистите във името й мрат.

В календара има много дати,

Но днешната поражда болка в мене.

Апостоле, в поклон пред паметта ти

България днес пада на колене.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
..."никого не съм убил и никого не съм ограбил за лична полза". Ето това е основната разлика между делата на Левски и на днешните ни политици! Но може би ще е неуместно и гнусно въобще да ги сравняваме!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: