ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
БСП: Альоша е най-посещаваното място в Пловдив и няма как да бъде разрушен!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 25.02.2019Коментари (22)10277
© Plovdiv24.bg
Позиция на ИБ на ГС на БСП – Пловдив относно петицията за преобразуването на паметника на Альоша в Пловдив в монумент на Васил Левски:

С внимание следим медийните публикации относно поредната кампания на "група интелектуалци“ за премахването на Паметника на съветския воин в Пловдив, известен като Альоша. Паметникът, построен преди 62 години, днес е един от символите на града ни, познат по света и най-посещаваното място в Европейската столица на културата. Той е и един от около четирите хиляди военни мемориала и паметници в Централна и Източна Европа, почитащи над 2,5 милиона войници и офицери от Червената армия, загинали в боеве в годините на Втората световна война.

В градове като Будапеща или Виена тези паметници са поставени на градските площади, а най-големият мемориален комплекс е в "Трептов парк" в Берлин, който напомня и днес на всички за фашизма и неговите престъпления срещу човечеството. За пловдивския "Альоша" има решение на Върховния съд от 1996 г., че е монумент, свързан с Втората световна война, и не може да бъде разрушен!

Ясно разбираме, че дясното в България се опитва да намери своята съвременна политическа идентичност, но начинът не е чрез “префасониране и преобразяване"(цитат) на паметници и история! Легитимацията чрез "пещерен" антикомунизъм е под нивото на всеки себеуважаващсе и зовящ себе си "интелектуалец"!<
АНКЕТА:
Трябва ли да махнат Альоша от Бунарджика?

Да
Не
Нямам мнение по въпроса

br />
Противопоставянето на "Альоша" с националната светиня Васил Левски е прозрачен подход от арсенала на манипулативните техники за убеждение. Тъжно е подобно красноречие…

Уважаеми дами и господа интелектуалци, бихме подкрепили всяка Ваша инициатива за издигане на паметник на Левски в града ни, но нека това да не е за сметка на нещо, вече изградено. Дяконът заслужава собствен монумент, автентичен по замисъл и изпълнение, съизмерим с живота и делото му. Идеята за "префасониране" на "Альоша" трудно се вписва в каквато и да е претенция за почит към великия карловец. Левски не загина за такива "култура" и "цивилизованост". Градете, не рушете, уважаеми интелектуалци!


Още по темата: общо новини по темата: 19
14.04.2022 »
08.05.2021 »
28.04.2021 »
05.05.2020 »
28.04.2020 »
30.01.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Интересно ако въпросният паметник бъде преместен някъде в индустриална зона, да речем до стъкларския завод, дали ще продължи да бъде "най-посещаваното място в Европейската столица на културата"...? :) Тия келеши от БСП, наследниците на терористите от БКП, разсъждават на нивото на Айри Мурад, дето каза, че циганите не трябва да си плащат наема на общинските жилища в Столипиново, щото били в окаяно състояние... :)
0
 
 
Какви хубави плочки за ремонт на Централния площад!
+10
 
 
И мястото е най-посещавано, не заради самия Алоша, просто е място за разходки и красиви гледки.
-4
 
 
Стига с тези окупатори!!!Альоша искаме или не, е история и емблема на Пловдив.Защо трябва да забравяме историята си?Ако нямаме история,значи не сме живели!!!А без история,не ще имаме и бъдеще.
+1
 
 
Най-добре е да остане и да се сложи плоча за паметник на окупатори и убийци , както паметна плоч на загиналите при комунистическяи престъпен режим както и фалитите на въпросните другари на България и продажбната и на азистаките окупатори... мисля ще се съгласим всички...
+2
 
 
Съвпадението на паметника на окупатора и тепето :) чак най посещаванно... аз съм ок да си остане така или ианче обяснявам на сина ми че това е паметник на армия която ние напданала и окупирала и донсал десетлитея мизерия и смърт тук... исторически факт нищо лично...
+7
 
 
Да, паметника на сАвеЦката армия окупаторка е най посещаваното място в Пловдив и областа но е много на високо /неудобно/ и затова трябва да бъде преместен например на БраЦката магила
+6
 
 
Много закъсня този дебат!Трябваше до сега да е демонтиран отдавна!Време е за референдум дали да бъде премахнат от тепето!
-4
 
 
Защо трябва да се маха паметника?Хубава или лоша,това е наща история.Този паметник не го свързваме със "Съветския съюз" а с нашите спомени.Научете се да пазите построеното,а за паметник на Левски има и друго тепе Младежкия хълм.
+10
 
 
Да си го замъкнат до братската могила.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: