ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Допълнителна такса за преглед при линия лекар ядоса пациенти
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:59 / 07.03.2019Коментари (1)3842
©
Допълнителна такса за преглед при лекар! Пациенти плащат, за да им запишат час, да ги подсетят за профилактичен преглед или да им проверят здравно-осигурителния статус. Таксата, която са въвели част от медиците, провокира недоволство и сигнали до здравните власти.

Сигналът идва от пациент на общопрактикуващ лекар в София. Лекарят има договор с външна фирма за извършване на административни услуги. Например -  записване на час за преглед. Ако пациентите пожелаят да ползват външната фирма - плащат 2 лева. Точно срещу това плащане има негодувание.

Подателят на сигнала не пожела да застане пред камера. Пациент е на доктор Румяна Гуджева. Тя има договор с външна фирма за услуги като записване на час за преглед, подсещане за профилактичен преглед, проверка за платени вноски. Пациентите, които поискат услугата на фирмата - плащат по 2 лева.

"За мен е редно, за да получиш една по-добра услуга да заплатиш една минимална сума", обяснява д-р Румяна Гуджева .

Пациентите, които поискат външната фирма, сключват договор с лекаря си. Той пък има договор  с нея и периодично й плаща. Болните могат и да откажат да минават по този ред, тогава обаче може да им се наложи например да чакат повече за преглед. Върнати няма да има, а промяната е заради свръхнатовареност, казва медикът.

"Смятам, че нищо нередно няма в това - така става лесно за докторката, която отделя време за нас повече, отколкото иначе", смята пациентката Боряна Романо.

От отговора на здравната каса става ясно, че тя плаща за медицинските дейности, а с административните - лекарите могат да се разпореждат както преценят. Въпреки това проверка ще има.

"Реално лекарите чрез тези фирми си намериха една възможност да си повишат потребителската такса", отбелязва обаче Пенка Георгиева от пациентска оранизация "Заедно с теб".

Сигналът на пациентите е и заради притеснението - как фирмата защитава личните им данни и медицинската информация.

Според Мелина Петкова, мениджър "Комуникации и контакт  с клиенти" във фирмата, това е  чувствителна тема за пациента. "Мога да ви уверя, че спазваме всички действащи регулаторни изисквания" , категорична е тя.

Фирмата изготвя и електронни досиета за всеки.

Около 5 хиляди пациенти на лични лекари и специалисти ползват услугите на фирмата. Таксите, които плащат са различни в зависимост от пакета с услуги.

От сдружението на общопрактекуващите лекари обясниха, че случаят с пациентите на доктор Румяна Гуджева не е тяхна идея или инициатива, а индивидуално решение.

"Подобни инициативи не би трябвало да будят недоумение, тъй като задълбочаващият се процес на отношение към нас като към търговци чрез непрекъснато въвеждане на допълнителни законови промени, неизбежно ще доведе до промяна в подходите и начина мислене на колегите", отбелязват от сдружението.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев потвърди, че има постъпили жалби в МЗ.

Според Кирил Ананиев  лечебните заведения трябва да изпълняват пакет медицински дейности спазвайки закона за здравното осигуряване, закона за лечебните заведения и националният рамков договор.

"Въпросът за организиране на административните услуги е въпрос на лечебното заведение, но това в никакъв случай не поставя приоритет за този, който е платил административна услуга спрямо този, който не си е платил административната услуга. Те са равни пред закона и лечебното заведение не може да приоритизира кой да бъде първи и кой втори на базата на някаква платена такса от 2 лева", се посочва в позицията на министъра, изпратена до bTV.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 08.03.2019 г.
0
 
 
Само да кажа, че в Европата е 60 ойро да идеш да се изкашляш пред ДжиПи-то :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: