ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Изчезналите моряци от кораба ''Хера'' са живи?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:35 / 16.10.2004Коментари (0)1790
Питане до Съвета на министрите от ЕС относно съдбата на 14 от моряците на кораба “Хера”, потънал край Босфора на 13 февруари, са отправили евродепутатките Моника Фрасони и Елене Флаупре. В документа, публикуван в българския интернет сайт http://hera.fateback.com/, посветен на трагедията, се твърди, че 14-те моряци са спасени от намиращи се наблизо военни хеликоптери. По-късно моряците са били преместени в италианската военна база Магдалена, намираща се на остров Сардиния. Оттам те са докарани в София на 1 септември с извънреден полет № JGZ 83.
При проверка от летище София заявиха, че въпросният полет е кацнал в в 18:50 часа, съобщава Дарик радио.
В питането на Франсони и Флаупре се иска разследване на случая и се допълва, че близките на екипажа са представили 11 000 подписа на варненци, търсещи истината за потъването на “Хера”.
Пред Дарик радио секретарят на Елен Флаупре - Джулион Филие потвърди, че е чувал за тази информация, но отказа да съобщи откъде е тя.
Елен Флаупре е подпредседател на Комисията за правата на човека в Европейския парламент и зам.-председател на Комисиите по външни работи, транспорт и туризъм.
Шефът на Морска администрация кап. Пейчо Манолов категорично отрече да има нещо вярно в твърденията.
Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов е разговарял с близките на моряците от кораба “Хера”, който потъна край турските брегове. Това съобщи той при пристигането си от Финландия.
Генерал Борисов отрече 14 от моряците на кораба да са се върнали в България с полет на 1 септември и след това да са изчезнали на българска територия: “Такова нещо просто не е възможно да стане. Говорих с тях, мъката на хората е голяма, те се надяват. Има действително - някои от нещата, които са станали по време на катастрофата, не са много изяснени, - но всичко това е приоритет на турската страна и ние по никакъв начин не можем да се намесим в разследването. Това е абсурдно, полетът на връщането ще го извадим пред вас от скреч, сега системата действа, не е възможно това да е. И като дойде тук, къде ще изчезне? Разбираме желанието и мъката на хората, но просто неправилно е да се коментира дори. Еврокомисията официално ще ни зададе задача и ние ще им отговорим официално.“
В момента делото за смъртта на моряците е върнато от прокуратурата в следствието заради неизпълнението на част от съдебните поръчки. Според следователя Трифон Трифонов разкритията, че моряците са живи, са абсурдни. Това съобщи пресаташето на Националното следствие Зорница Златева.
Родители признаха откъде е тръгнала историята с "възкресението" на моряците, информира "Стандарт". На 12 август роднините им се събрали на пристанище Варна, където се срещнали с българка, живееща в Италия от години. Жената се представила с името Снежана. Тя твърдяла, че е близка на съпругата на Романо Проди и може да им окаже съдействие. Снежана се оказала и приятелка на жената на единия от корабособствениците на "Хера" Стефан Минчев. На срещата станало ясно, че 14-те моряци ще бъдат докарани в Симеоново и че цялата акция се пази в пълна държавна тайна На близките било обяснено, че нашите матроси са държани като заложници също като медиците ни в Либия, за да бъдат разрешени интереси между велики сили. Според разказа на Снежана във фаталния 13 февруари турски подводници преследвали руска, натоварена с червен меркурий. След като били спасени, моряците ни минали през база в Турция, после ги откарали в Америка и накрая в затвор в Италия. Матросите станали свидетели на нещо, което не трябвало да видят в Босфора. След този разговор част от близките на моряците тръгнали по държавни институции, други ходили дори до Франция и Италия. Нещастните родители подозират, че тази фантасмагория е измислена, за да оневини някого, срещу когото са започнали следствено дело.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Кауза Колежа
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: