ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Днес празнуват лозари, винари и влюбени
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:42 / 14.02.2005Коментари (0)1475
14 февруари е денят, в който до въвеждането на Грегорианския календар през 1968 г. православната църква чества паметта на Свети Трифон. След промяната на календара църковният празник е на 1 февруари, но традицията денят на лозарите и винарите Трифон Зарезан да се отбелязва по стария стил, остава.
Денят на Свети Валентин не е свързан с православната традиция, но през последните години се наложи като празник на влюбените и у нас. Този ден се е празнувал още през езически времена. Според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. По време на Луперкалия действал божественият Купидон, известен още като Ерос и Амур, той си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. Известни са три истории за свети Валентин. Най-разпространената история е, че в доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала идеята, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече. И тъкмо това направил. Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчавал влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин, и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените. Има версия,и че Свети Валентин е бил древен лечител. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледнало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин". Тогава възникнала и традицията да се подаряват картички- валентинки. Как се е чествал празникът в древността - през XVII в. момичетата варели яйца и ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек. На този ден могат да бъдат подарени бели или червени рози, като първите са символ на искрената любов, а вторите на страстната обич. Подаряват се и сладкиши, които са символ на ласките. Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на Св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари.
70% от празнуващите изпращат картички, 49% излизат с половинките си, 48% подаряват нещичко, 37% приготвят празнична вечеря, 33% подаряват бонбони, 30% отиват да вечерят в заведение и едва 19% подаряват цветя, съобщава агенция БГНЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: