ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Започва дискусия за разширението на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 16.03.2010Коментари (13)4044
© Plovdiv24.bg
Как да се разшири Пловдив, за да не се задъхва градът, обсъди на днешното си заседание консултативният съвет при кмета, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Идеята ни е отново да събудим обществеността за истински дебат за бъдещето на Пловдив в стратегически план. Има идеи в тази насока, предстои работна група да ги обобщи", обясни секретарят на консултативния съвет Христо Лазаров след срещата.

Не чисто административни мерки са необходими според пловдивските нотабили, а вътрешното осъзнаване на проблематиката от пловдивчани и жителите на съседните селища. През далечната 1887 година, когато е направено първото оземляване и първата скица на града, той е включвал територии от 140 хиляди декара, а сега се е свил до 102 хиляди декара. Пикът на разрастване е бил през 1987 година, когато пловдивските територии са стигали близо 1 233 000 декара, но са били орязани чрез създадените в онези времена общини "Марица" и "Родопи".

Според статистики Пловдив със своите 3 500 души на кв. км е най-гъсто населеният град не само в България, а и на Балканите. Друго първо място заема той по броя на сърдечно болните сред цяла Европа.

"Гоним много първи места в нерадостните статистики. Причината е, че нямаме въздух, затова и центърът ни е много по-задръстен и мръсен дори от софийския", отбеляза Лазаров.

Перспективите, които набелязват уважаваните дами и господа от консултативния съвет, не са свързани непременно с директното присъединяване сега и веднага на Ягодово и Крумово, а с очертанията на по-дългосрочна стратегия за развитието на града. Според изследвания на европейски специалисти в Горнотракийската низина са най-плодородните и чисти земи. Целта на бъдещото разширяване на Пловдив не е завземане на терени, върху които да се прави само промишленост, а да се увеличи въздухът и оттам - да се облекчи чрез по-висок стандарт животът на хората.

В хода на дискусията трябва да се намерят най-приемливите начини за всички хора от съседните общини за тяхното приобщаване за един бъдещ Пловдив.

Потребителите на Plovdiv24.bg разискват темата още от началото на 2008-ма година. Всички коментари, както и да напишете Вашето мнение по темата: само ТУК.


Още по темата: общо новини по темата: 1
20.03.2010 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Хора,чували ли сте за агломерация. България е много далеч от нея, но някой ден, година, век ще настъпи, това е неизбежно освен ако държавата не се срине по някакъв начин. За сега в страната ни е трудно един голям град да приобщи няколко околни села ( които са загубили моралното си статукво на такива, понеже хората там определено не преживяват като селяни; местните на по напреднала възраст да си направят сметката за селския им живот преди и сега ) а пък да не става и дума за агломерация. Изкуствено създадените общини около Пловдив ще отпаднат. Това е неизбежно. Както всяко нещо създадено от човека има нужда да расте, развива, осъваршенства и напредва така и градът ни ще го постигне осланяики се на този вроден човешки закон. Въпросът е кога ще стане. Ако не при този ще е при някои друг кмет. Зависи кога ще му го разрешат. Разликата е само че при който се случи ще му се повдигне престижа, авторитета, самочувствието с аз направих ... за този град. А ние които желаем разрастването и развитието, понеже смятаме че с него в града ще се повдигне и стандарта ни на живот във всяко отношение, ще си чакаме. Поне на това българите сме свикнали, да чакаме докато '' властимащите'' увъртат и печелят пари.
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 16.03.2010 г.
+2
 
 
Най - добре да се разширява към Родопите .
+3
 
 
Разширението на Пловдив трябва да достигне следните граници: на запад - Синьо (Йонийско море), на север - Карпатите, на изток - Черно море, на юг - Мраморно и Бяло (Егейско море) - Пловдив е идеалният център на тази територия...Българската! И днес по тези земи все още живеят българи, говорят български диалекти, играят български хора, носят български носии, ядат български ястия, пият българска ракия и вино...
+2
 
 
Проблемът за разрастването на Пловдив е в лошата инфраструктура (пътна, транспортна, административна) и в това, че от всички страни градът е обграден от индустриални или индустриализирани райони, които са непривлекателни за жилища или развитие на някакво по-дребно предприемачество.
+7
 
 
ами освен да се премахнат измислените общини марица и родопи както и да се присъединят околните села друго не виждам какво може да се направи за разширяването на Пловдив и да се гледа в далечното бъдеще за сливането му с Асеновград
+2
 
 
Пловдив трябва да расте на юг, към Родопите, а не на север... Какъв е тоя комплекс Марица гардънс... не му е мястото там.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: