ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Корнелия Шулц: Харесвам в Пловдив свободата - правилата тук са направени за по-добър живот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:25 / 25.07.2015Коментари (31)11760
© Plovdiv24.bg
Здравейте приятели на Plovdiv24.bg. Винаги сме се стремели да ви предложим нещо ново и различно. Ще се опитаме да го направим отново.

През последните 2 години Пловдив често попада в престижни туристически класации и вече е задължителна дестинация на така наречените културни туристи.

От днес стартираме една нова рубрика: Другите за Пловдив!

Противно на очакванията в нея няма да събираме публикации на чужди медии за града ни. Както може би предполагате в Пловдив живеят много чужденци. В поредица от статии ще ви запознаем с част от тях, ще ви покажем какво ги е накарало да дойдат тук, какво харесват в нашия град, какво биха променили.

Надяваме се, че рубриката, която стартираме днес, ще ви допадне и ще намери много последователи сред аудиторията ни.

Днес започваме с германката Корнелия Шулц, която се е установила в Пловдив преследвайки любовта на живота си.

Представете се

Казвам се Корнелия Шулц.

От къде сте?

От Германия.

Какво Ви доведе в Пловдив?

Дойдох в Пловдив за да живея с мъжа, който обичам. За мое щастие това се съчета и с работата, която работя.

Кое в Пловдив Ви харесва най-много?

Свободата - правилата тук са направени за по-добър живот, а не просто да бъдат спазвани сляпо. Например - в Пловдив можете спокойно да намерите място за барбекю, а в Германия огънят на открито е забранен по закон и е изключителна рядкост да намерите място да си направите барбекю под открито небе.

Също така харесвам това, че с автомобил мога да се придвижвам много бързо из целия град - улиците са направени с директни връзки с важните места. Аз, лично не знам главен или голям град в Германия да предоставя възможност за толкова бързо придвижване с кола. Дърветата по почти всяка улица тук също са много хубави - освен, че правят сянка в топлите дни, те са добри и за здравето и правят града много красив.

Какво в Пловдив най-малко Ви харесва?

Пресичането на пешеходци по главни пътища на места, където няма светофари да спирт колите. Това е изключително опасно, особено през нощта, когато видимостта на шофьорите е доста по-слаба.

Пощата и пощенските услуги - най-зле организираното място, което съм виждала през живота си.

Какво в Пловдив смятате, че е по-добре от мястото, от което идвате?

Широките улици - повечето улици тук са правени с повече от една лента в една посока. Това е изключително важно за трафикът, особено в бъдеще, когато повече коли ще минават през улиците. Повечето улици в Германия и другите страни са с по една лента за движение и трафикът по тях е голям, което води до шум, забавяния, стрес и замърсен въздух. 

Всичко от четвъртия Ви въпрос, плюс фактът, че магазините тук работят 7 дни в седмицата, а също така улиците тук са много чисти, благодарение на уличните чистачи (това не е шега).

Какво бихте променили, ако можехте да станете кмет на Пловдив?

Бих въвела системата на "обучение чрез работа", каквато имаме в Германия. Завършилите училище първо кандидатстват за специално работно място, "обучително", където практически се обучават за работата си за различни периоди, обикновено три години. През това време ходят обикновено три дни на работа, два дни - на специализирани курсове, в които усвояват и теорията на работата. Това помага на младите много по-лесно да си намерят работа, и да кандидатстват в повечето фирми от даден бранш. 

Бих ремонтирала улиците, тъй като доста от тях са в отчайващо състояние - дори и само дупките да се запълнят, това би подобрило чувствително състоянието на пътищата.

Бих направила алтернатива на частния пазар на апартаменти (под наем и продажба), като построя повече къщи на по два или три етажа. По този начин младите, които трудно биха си взели жилища, биха могли по-лесно да си закупят такива. По този начин хората дори и на старини биха били по-спокойни, че имат покрив над главите си.

Бих опитала да оправя училищната система, като премахна старите уроци, които нямат пряка употреба в живота, и ги заменя с такива, които ще помогнат в живота на младите хора, например "как да си попълня данъчната декларация" или "какви възможности ми дава работата зад граница". Все повече хора работят в други държави - някои завинаги, други за по няколко години, и подобни уроци от училище биха им помогнали много. Аз смятам, че смисълът на училището е да подготви хората за бъдещият им живот, и точно в този смисъл днес можем да се съмняваме.

Бих променила и пощенските услуги - във всеки възможен начин. "Подобренията" тук не означават по-малко хора на работа, а много по-лесен и удобен начин да се предоставят и ползват услуги от Пощите. Изплащането на пенсиите трябва да спре да се извършва в самите клонове, а да се използват банкови карти и сметки. По този начин биха се спестили страшно много пари, които биха намерили употреба другаде.

Бих строила паркове и градини на всякъде, където е възможно.

Бих започнала програма за кастриране на уличните котки - точно както се прави с кучетата. В близко бъдеще котките ще станат далеч повече от необходимото за околната среда, и това би навредило изключително много на града. Аз, лично, обичам много котките, и за това мисля за тях и тяхното добро.

Как бихте "поканили" Вашите сънародници да дойдат в Пловдив?

Бих им казала да дойдат във времето между пролетта и началото на есента - тогава градът е най-красив. Тук ги очакват много магазини, кафенета, много интересна култура, хубави басейни за почивка и много барове/ресторанти за вечерни забавления.

Коя черта на пловдивчани харесвате най-много?

Те знаят как да ремонтират разни неща с много малко пари - вярно, че това се прави заради липсата на много пари, но все пак е много хубаво, особено като познавате консуматорските общества на Запад, като в Германия.

В родината ми когато нещо се счупи то не се ремонтира, просто се изхвърля и се купува ново - особено младите хора често постъпват така. Те не са виждали какво е бедност, и как да пестиш (слава Богу за това), но това поведение създава твърде лоши навици и замърсява много околната среда.

А коя черта Ви дразни?

Доста хора мисля, че в западните страни всичко е по-добро от тук, като в Германия, заради заплатите, които се получават там. Тези хора виждат само заплатите, но не си дават сметка, че данъците са много по-високи, всички сметки за храна, ток, вода, боклук, застраховки, наеми, почти всичко е МНОГО по-скъпо от тук. Тези хора не мислят за това, а само за парите, но пропускат най-важното от живота - парите могат да ти дадат много, но не могат да ти създадат дом, приятели, семейство или любов. А какво е живота без тези неща?

Кое Ви е любимото място (заведение, забележителност) в Пловдив? И защо?

"Альоша", заради зеленината и красивия път нагоре. Много тихо и приятно място.

Какво бихте пожелали на Пловдив и пловдивчани?

Пожелавам им да имат смелостта да стартират промяна към добро и мотивацията да направят тази промяна. Светът се променя всеки ден и никой не трябва да изостава или да бъде оставен извън тази промяна.


Още по темата: общо новини по темата: 9
14.10.2018 »
05.08.2018 »
04.08.2018 »
03.06.2018 »
12.05.2018 »
14.07.2017 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Ти вярваш ри си??Защото българите не ти вярват.Кое в Германия може да се сравнява с България-нищо и ти го знаеш .Колко време ще живееш в Пловдив??Този град от 450 хлд сега е 310 хлд с 100 хлд цигани.Кажи къде в Германия има такива гета и как живеят тук турците-говорят и пишат на немски и спазват законите на страната.Какви училища като мангала не ходи на училище
+3
 
 
Никой не отрича, че Пловдив е красив и че има много положителни неща, но с красотата само НЕ СЕ ЖИВЕЕ. Госпожата да роди две деца, да работи за 500 лв, да плаща 100 лв ток и да я питам пак всичко наред ли е ?
-1
 
 
Къде ги видя тези правила за по- добър живот въпросната госпожица,така и не разбрах?В Булгаристан е известно ,че няма никакви правила или ако има те не се спазват.Може би това и харесва,ама да не е от ден до пладне.
+7
 
 
Най- вярната точка е тази с пощите!Началото на 20-ти век сигурно също е било така, ооооо, нееее, със сигурност са били по- любезни! Иначе примитивизъм на системата и на обслужващия персонал! Без изключения!
+3
 
 
Извинявам се за грешките, но когато се пише от телефона е така
+1
 
 
По рождение сме си мрънкала, а има толкова положителни неща и класоти, на които могем да се радмами. Примерите са безброй.
+1
 
 
Давам на госпожа Шулц 2-3 годинки и пак бих и задал същите въпроси.
+1
 
 
Да кара без пари... само на дом, приятели, семейство и любов... и да си плати квартирата, тока и телефона... нищо че са по-евтини от германските сметки...
+2
 
 
Поредната славянизирана германка...Нищо ново под слънцето-навремето успяхме да славянизираме цялата им източна половина,та тази ли ще ни се опре?Встрани от шегата,дамата е права в 90% от нещата които казва.
+3
 
 
Започнаха да оправят улиците в Пловдив ....На места вече се придвижваш нормално.....НО НЕ ...няма да се зарадваме ...кмета откраднал парите .Второ:Направиха вело алеи хората ...сега защо са ни...Всичко ходят по тях ...но не са ни трябвали...Нямаме угодия..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: