ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Богатството на българина - 8000 евро на човек
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:55 / 20.11.2011Коментари (55)7920
© Plovdiv24.bg
На всеки българин се падат по 8000 евро - на толкова се изчислява богатството на народа към момента. Това сочи анализ на Асенка Христова от "Индъстри уоч", представен на семинар за финансовата стабилност в условията на криза. За тази година имането на българите е 138 млрд. лв., основната част са жилищата - 97 млрд., останалите 41 млрд. са финансово богатство. Около 29 млрд. лв. са спестяванията.

Любопитна е констатацията, че сме по-богати от руснаците. В таблицата на Европа след нас остават още Македония, Сърбия, Албания, Беларус и Босна. Между страните в ЕС сме най-бедни. Заради поскъпването на националната им валута най-богати са швейцарците.

В измерването на богатството на българина се включват депозитите и парите в брой, вложенията в пенсионни и взаимни фондове, инвестициите в застрахователни продукти и акции, както и жилищното имущество. Изчисленията са на базата на данни от БНБ, КФН, БФБ и НСИ за тази година.

Категоричните наблюдения сочат, че спестяванията в криза нарастват. Ставало дума за феномена на предпазното спестяване - той е налице при несигурност на домакинствата за заетостта и доходите, т.е. трупаме "бели пари за черни дни", в случай че останем без работа. Други стимули за спестовността са високите лихви по депозитите, свитото потребление и отлагане покупката на дълготрайни стоки като мебели, техника или жилище.

По тези причини очакванията са депозитите да растат. Тази година увеличението е с 10%, а догодина прогнозата е за ръст от 8 на сто, каза подуправителят на БНБ Калин Христов.

Основно държим парите си във влогове - 69%, и в брой - 17%, около 9-10% са в пенсионните фондове. Българинът предпочита по-ниско рисковите начини за събиране на пари, за разлика от европееца, който има едва 36% пари в депозити и кеш.

Доходът от лихви годишно е около 1,2 млрд. лв. Предпочитаните валути са левове и евро. Увеличава се срокът на депозитите заради по-високата лихва и съответно намаляват влоговете с малки суми до 1000 лв.

Краткосрочна рецесия, спад на външното търсене и износа на България, свиване на кредитирането за няколко месеца. Това е прогнозата на Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри Уоч", за икономиката според т.нар базов сценарий за ЕС, направен на базата на сегашната икономическа политика и мерки срещу кризата в Гърция и Италия. След това той очаква ръст с повишаване на експорта и преки инвестиции.

Лошият сценарий ще се развие, ако Гърция обяви фалит и мораториум върху дълга си. От това последиците за България ще са рязко увеличаване на безработицата, поскъпване на суровините и енергията.

Дори и най-лошите сценарии да се сбъднат, финансовата ни система е защитена, категорични са всички анализатори. Според тях при опасността от втора криза ние трудно ще видим т.нар. второ дъно, защото "не е имало отблъсване от него", за да има растеж и положителна дългосрочна перспектива.

Българските банки ще останат стабилни въпреки сътресенията в Гърция, в Италия. Това каза главният икономист на Уникредит Булбанк Христофор Павлов. "В нашия закон са заложени мерки още от 2007 г., които други държави залагат сега в условията на криза", обясни и подуправителят на БНБ Калин Христов. Според него добър ход е било това, че преди години България е успяла да приватизира, каквото е могла, и е платила външния си дълг. "Предимството ни е в това, че тръгнахме от други лоши условия и се подготвихме, каза Христов. Той обаче предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към коментарите на рейтингови агенции и анализатори отвън, които, без да познават ситуацията и законодателството ни, си позволяват да прогнозират макар и малко вероятна финансова паника. "В БНБ не чакаме "Фич" или друг, а правим анализите си сами", допълни той.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.11.2011 г.
0
 
 
Статистика - стъкмистика!Ако си бяха направили труда да извадят стойността на кредитите, ще видим дали е 8000 евро на човек. Богати са банките - не хората!
+1
 
 
май някои имат доооооста повече за сметка на другите
0
 
 
Доста коментари е събрала тази статия! Лошото е ,че повечето коментатори не са внимавали при четенето и се получават комични резултати.Истината е ,че дори и да е вярна статистиката по-горе в статията- сме доста зле на общия фон в света-за което сме си виновни ние де!....Поздравления за заглавието на статията!
+3
 
 
И между другото, не знам дали знаете, но окайваните от нас гърци имат само в гръцки банки над 240 милиарда евра спестявания.
+7
 
 
Ха-ха-ха-ха! Тук доста се посмях. Това е като статистиката от социализма: "Аз ям свинско, ти ядеш зеле, значи средно аритметично и двамата ядем свинско СЪС зеле" :)
+1
 
 
вие майтап ли си правите?кой има 8000 евро на човек?
Aнонимен
на 20.11.2011 г.
+3
 
 
Естествено ще сме толкова бедни ,след като средния годишен доход в ЕС на човек годишно е бил: Лихтенщайн- почти 100 000 долара годишно ,Люксембург-69 390 долара ,Дания -58 800 ,Швейцария- 55 510 ,Швеция- 50 910,Холандия - 49 340 България- 5 490.Днес са изборите в Испания. Там ,поне социалистите ,които доведоха страната до почти 22 % безработица ,подадоха 4 месеца по-рано оставка . Тук се сменят пръстчетата на една и съща ръчичка ,с различни имена на партии ,но често срещани фамилии от близко и далечно бъдеще ,всички обаче,с комунистическа закалка и плам в очите.Обявяват се за леви и десни ,но са от едно управление и с една и съща цел. Не само ,че ще бъдем бедни ,но тенденцията е да бъдем едновременно още по-бедни и още по-онеправдани.Само слепци и фарисеи не виждат това.Единственото богатство ,недостъпно за управляващите е интелектът на българина и възможността ,която все още съществува за някои -да емигрират.
+1
 
 
Кой има 8000,кой 8,пък друг 8 милиона...добре сме ама никога няма да се оправим
0
 
 
Какъв срам пред света,въпреки сътресението в Жреця и Italy за какви заплати и пенсии се говориКато сме толкова добре защо народа ни се пръсна по целия свят не за да забогатее аза да живее по нормално....ма че вергохня,повера България!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: