ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съдружниците в DCC се подслушвали с бръмбари
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:01 / 06.04.2013Коментари (0)4399
© Plovdiv24.bg
Манията за подслушване, която от години се шири сред представителите на бизнеса и сред мнозина от държавните чиновници, след скандала с подслушването на видни политици, се е превърнала в истинска параноя. Детективските бюра и фирмите за сигурност са залети от поръчки за проверка за "бръмбари". "Всеки ден проверяваме офисите на поне две фирми. Бизнесмените искат също проверка на автомобилите и къщите им", разказва собственик на агенция за сигурност. Детективите разполагат със специални устройства - детектори, които в рамките на няколко минути могат да открият работещ "бръмбар" в помещение.

Детекторът може да бъде измамен, ако подслушвателят е настроен да се включва на определен период, а през останалото време да е пасивен. Но повечето "бръмбари" се активират от глас или шум, така че откриването им не е трудно. Големите компании, в които функционират самостоятелни звена за сигурност, разполагат със собствена техника, а офиси и автомобили периодично се "прочистват".

"Скоро не сме откривали бръмбари, но преди две години имаше истински бум на икономически шпионаж. Бизнесмени масово търсеха техника и ни наемаха, за да подслушваме техни конкуренти или партньори. Обикновено във фирмите, в които има двама или повече съдружници, винаги съществува подозрение, че другият иска да те измами, и всеки гледа да държи другия под око", коментира експертът. Пуническите войни между бившите съдружници в телевизия "DCC" Иван Гологанов и Красимир Кирев избухнали, след като двамата започнали да се следят, прилагайки най-различни шпионски техники. Нелицеприятните истини, които всеки открил за себе си, доведе до разделяне на фирмата, десетки жалби в полицията и "окопни" битки с рязане на кабели. Икономическата криза ударила и шпионажа - заради свитите обеми на производствата и кредитите мнозина се отказали от "шпионските игри".

"Факт е, че от партийни централи никога не са търсили такива услуги.
Но шефове на различни институции също от време на време правят "профилактика" за "буболечки", разказва детективът. "Бръмбарите" се продават свободно в интернет, а поставянето им е доста елементарно. Необходимо е този, който ще го постави, да има достъп до помещението. Но и това невинаги е необходимо, защото има устройства, които могат да се залепят от външната страна на прозореца или на външна стена и в същото време през тях без проблеми да се чува целият разговор, който се води вътре в помещението.

Цената на "бръмбара" тръгва от 300 лева и може да стигне до 3000, като последните са с голям радиус на действие и различни екстри. "Когато достъпът е по-труден, наемаме техника от София. Идват хората с "куфарчетата" и специалните автомобили и вече няма невъзможни неща. Тази услуга обаче е доста по-скъпа, наемът за седмица може да стигне до 10 000 лева. Според бивш служител на полицията сценарият и методите, описани в анонимния сигнал, изпратен до лидера на социалистите Сергей Станишев, са напълно изпълними в технически план.

Друг метод, използван от полицаите за незаконно подслушване, било включването на номер на "оперативно интересно лица" в списък с телефони, за който се иска разрешение за прилагане на СРС за разкриване на някое престъпление.

Източник: в. "Марица"



Още по темата: общо новини по темата: 66
15.12.2023 »
29.11.2023 »
25.11.2023 »
25.11.2023 »
24.11.2023 »
24.11.2023 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: