ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Французи в УХТ: Искаме повече ваши студенти! | |||||||
| |||||||
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си. Те проведоха поредица разговори с академичните си колеги, посетиха предприятия от сферата на хранителната индустрия и се срещнаха с българските студенти от Франкофонския център на УХТ. "Доволни сме от визитите в предприятията. Обичаме да ги посещаваме. Тяхното развитие е близко до предприятията във Франция. Имаме както официални, така и неофициални моменти. Създават се много възможности за обмен, намираме писти за нови сътрудничества и нови проекти", казаха гостите от Франция. Паскал Дюпьо регистрира десетки посещения у нас и в Университета по хранителни технологии, които дават своите положителни резултати в междууниверситетското сътрудничество. Клод Ноел е декан на Департамента по хранителни технологии в Университета Клод Бернар Лион 1. Французинът е идвал в страната преди 35 години, но като турист на Черноморието. "Визитата ми сега е също много интересна. Запознах се с града, региона, с предприятията. Това е положително", посочи Клод Ноел. Той коментира и темата за обучението на студентите в чуждестранен университет по линия на международните договори и програми. "Когато наш студент направи в чужбина един семестър, прилагаме европейската норма и валидираме 30 кредита за този семестър обучение. Студентът се връща при нас и си има признат цял семестър, през който се е обучавал в чужбина. Предварително анализираме и разглеждаме педагогическите програми, но крайният резултат е положителен", коментира Клод Ноел. Дискутирани бяха и възможностите за сключване на договор, по силата на който студентите франкофони ще може да получават двойна диплома за образователно-квалификационната степен "магистър" в областта на хранителните технологии. Той посочи, че пред българските студенти от УХТ съществува казус с признаването на чуждестранните им семестри, и изрази оптимизъм, че в близко бъдеще въпросът ще бъде решен. Френските учени заявиха готовност да съдействат за максимално ефективното разрешаване на този казус, стана ясно от тяхната позиция. Гостите са със силни в
Те споделиха за интересен модел, който се прилага при тях. Съществува пълна година на редуване: обучение-предприятие. През тази година всъщност студентите са млади работници, те получават и заплата в предприятието, информира Клод Ноел. Той подчерта, че връзките между университета и фирмите от хранителната индустрия е важен показател. През седмицата домакините от Университета по хранителни технологии поканиха французите да дегустират български продукти. Дегустационните срещи са вече добра традиция, досега Паскал Дюпьо е инициирал няколко дегустации на френски хранителни продукти и вина. "Развиваме добро и перспективно партньорство", посочи функционалният декан по международното сътрудничество доц. д-р Георги Добрев. "Бихме искали да посрещаме повече български студенти", лаконично заявиха гостите от Франция. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Mокрите кърпички отиват в историята?
09:57 / 27.04.2024
Защо се стигна до бой за олио по магазините
09:09 / 27.04.2024
Изтеглят от пазара опасен сладолед
15:40 / 27.04.2024
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
08:18 / 28.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета