ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Фестивал на хляба и сладкишите превзема Пловдив | ||||||
| ||||||
Днес в 17,15 ч. от площада пред Община Пловдив, всички участниците във Фестивала и откриването ще дефилират по Главната улица до БНБ, където в 18.00 ч. официално ще се открие Фестивал на хляб и сладкиши. От 17 до 20 май в три импровизирани пекарни /хляб, сладкиши и детска/ на Малката главна в Пловдив, майстор-пекари и сладкари от Бесарабия, Турция, Холандия, Мароко и цяла България ще представят пред публика своите умения и традиционни техники, при приготвяне на хляб, хлебни изделия и сладкиши. Ще има демонстрация, как се мели брашно на мелница – караджейка, а посетителите на Фестивала ще имат възможност за безплатни дегустации на всичко, което се изработва. Майсторите от Бесарабия Татяна Дукова и Кирил Дуков на 18 май /петък/ ще демонстрират изработване на обредни хлябове с лекция на архаичен български език, "Традиционен хляб и забравен български фолклор от Бесарабия". Лекция на тема "Никой не е по-голям от Хляба" ще изнесе и майстор-пекар Георги Лефтеров. Тънкости в занаята, характерен за своите народи, ще демонстрират на 19 май /събота/ майстор Ларби и майстор Самир от Кралство Мароко, а на 20 май /неделя/ майстор Рафет Ердемир и майстор Фатих Аслан от Република Турция. През четирите дни на фестивала, феерия от вкусове и аромати ще сътворяват и майсторите от България: Веселин Георгиев, Виктория Кузмова, Георги Лефтеров, Димитър Йолтов, Драгомир Петров, Йорданка Йорданова, Йорданка Симеонова, Кирил Иванчев, Мария Персано, Марияна Беличовска, Мирослав Рангелов, Светослав Кочмаров , Слави Оцов и майсторите от пекарните на Бебба Макаронс, "Зелена работилница", "Слънчевата пекарна"и Френска пекарна "Ла Мартиз". Висш пилотаж в занаята ще демонстрира гостът от Холандия шеф Ралф Нобер в майсторския клас, който ще води в учебната работилница на Университета по Хранителни Технологии на 18 и 19 май. Специален гост на Фестивала ще бъде Иван Звездев, който на 18 май /петък/ ще демонстрира своите умения пред публика. Майстори пекари и студенти от УХТ и ученици от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" ще посрещат в Детската работилница, май-малките посетители на Фестивала, за да творят заедно. От 17 до 20 май се организира конкурс за снимка на тема ,,Улови занаята“. Всеки посетител може да снима със собствения си телефон или фотоапарат и да изпрати снимки във Фейсбук, на профила : Регионална Занаятчийска Камара. Тези, които съберат най-много харесвания ще получат награди съответно за: първо място – парична награда, второ място – баница, трето място - ръчен хляб. Желаещите да се включат в надпреварата "Най- добро печиво", на 19 май /събота/ от 15.00 до 16.00ч, трябва да представят домашно приготвени печива, които ще се оценяват по външен вид, вкус и оригиналност, като най - добрите ще получат парични и материални награди. С активно участие на публиката в надпреварата между майсторите, ще се определи и титлата "Най-добър в хляба“. Събитието се провежда в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
08:18 / 28.04.2024
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
08:12 / 28.04.2024
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
15:44 / 28.04.2024
Шофьорка от "Кючука" отмъсти за неправилно паркиране
07:37 / 28.04.2024
Как да взимаме по-висока пенсия?
08:40 / 28.04.2024
Старото великденско яйце - ето какво да го правите
16:42 / 28.04.2024
На рождения си ден Лили Иванова отишла в хоспис
15:53 / 28.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета