ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Гърция възстановява работа по още ГКПП-та на общата ни граница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:09 / 27.07.2020Коментари (1)7109
©
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева постави днес в Атина въпроса за по-бързото възобновяване работата от страна на Гърция на възможно най-голям брой гранични пунктове на общата ни граница, където към момента заради въведените гръцки мерки срещу коронавируса на практика напълно работи само ГКПП "Кулата-Промахон",съобщават от МВнР.

Захариева е на посещение в Атина по повод 140-ата годишнина от установяването на двустранни дипломатически отношения. Тя обсъди въпроса за работата на ГКПП на срещите си с външния министър Никос Дендиас и с премиера Кирякос Мицотакис.

"Говорихме и как да облекчим движението между двете държави в условията на коронавируса. Благодаря на министър-председателя Мицотакис, че пое ангажимент да обсъди с гръцкия екип от експерти и да се възстанови преминаването през поне един още ГКПП", заяви Екатерина Захариева след разговорите с Мицотакис и Дендиас. Тя подчерта, че не е възможно само един граничен пункт в момента да обслужва целия поток от пътници към Гърция през общата ни граница и това силно затруднява гражданите.

"Мога да ви уверя, че лично премиерът е поел ангажимент да се занимае с въпроса и скоро ще има резултат, защото той разбра, че това е важно не само за двата народа, но и за комуникациите в Европейския съюз. Пандемията ни постави в доста трудно положение на много нива. Учените носят тежка отговорност, а ние се движим в техните рамки", потвърди и гръцкият външен министър Никос Дендиас. "Искам да ви поздравя колко добре се справяте с коронавируса. Всички имаме проблеми, но като цяло страните се справят много добре", каза още Дендиас. Захариева увери, че България е сигурна и безопасна дестинация за гръцките туристи и ги покани да посетят страната ни.

По време на срещата с Дендиас външният ни министър засегна и темата за по-бързото изграждане от гръцка страна на граничния пункт "Рудозем-Ксанти". Той ще подобри не само трафика, но и ще допринесе за икономическото развитие на регионите от българска и от гръцка страна.

Двамата външни министри обсъдиха целия спектър на двустранните отношения в рамките на стратегическото партньорство, включително строителството на газовия интерконектор, и ги определиха като отлични. Договорено бе икономически екипи да работят заедно за привличане на високотехнологични инвестиции в региона, и по-специално в автомобилостроенето.

"Важен урок, който трябва да научим от кризата с коронавируса, е колко взаимосвързани сме всички ние и че трябва заедно да работим за преодоляване на последиците. Няма как една държава сама да се справи с последиците от кризата от коронавируса в икономиката", заяви Екатерина Захариева.

Гърция е сред най-важните търговски партньори на България. През 2019 г. двустранният стокообмен с Гърция възлиза на 3,5 млрд. евро, като бележи 8,3% ръст. Износът ни към Гърция се е увеличил с 6,5% и е в размер на 2 млрд. евро. Вносът се е увеличил с 10,7% и е в размер на 1,5 млрд. евро. Салдото е положително (461 млн. евро).

Двамата министри приветстваха постигнатото решение от Европейския съвет по общия бюджет и спасителния план за излизане от кризата, като бе изтъкнато значението на бързото подготвяне на национални програми за прилагането му.

В дневния ред на разговорите бяха и европейската интеграция на Западните Балкани и ситуацията в Източното Средиземноморие. Екатерина Захариева и Никос Дендиас потвърдиха общата позиция на подкрепа на европейските стремежи на 6-те страни от региона, защото това е от значение за сигурността на целия ЕС. В същото време по пътя към ЕС е важно прилагането на реформите и спазването на принципите на добросъседство.

По повод ескалацията на напрежението в Източното Средиземноморие Екатерина Захариева заяви българската подкрепа за Гърция и Кипър и потвърди позицията на страната ни, че суверените права на всички държави в ЕС трябва да бъдат спазвани в пълно съответствие с международното право. Тя изрази надежда за деескалация на напрежението между Турция и Гърция, като призова спорните въпроси да се решават в добросъседски дух и добра воля, а не чрез едностранни действия.

Външните министри на България и Гърция изразиха дълбоко съжаление от промяната на статута на църквата "Света София" в Истанбул. Според българската страна "Света София" свидетелства за диалога на различните култури и религии и трябва да бъде съхранена като част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Гърция е първата страна, която външният ни министър посещава след възобновяването на физическите дипломатически контакти след първия етап на кризата с коронавируса. Екатерина Захариева потвърди стратегическото партньорство между двете държави и по време на срещата си с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу.


Още по темата: общо новини по темата: 8
12.02.2024 »
13.01.2024 »
29.12.2023 »
13.10.2022 »
23.08.2021 »
31.07.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
До края на сезона Гърция няма да отвори и едно ГКПП !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: